0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:22
No menu items!

Cum respirăm corect și care sunt beneficiile unei respirații corecte

spot_img

Aparent banală, respirația și modul în care respirăm au în rol deosebit în menținerea sănătății, pentru că difuzează energia vitală la nivelul întregului organism.

Alternarea corectă a inspirațiilor și a expirațiilor eliberează corpul de gazul carbonic și toxinele acumulate, ca să își facă, apoi, plinul de oxigen. Pentru a funcționa, creierul are nevoie de aproximativ 80% din oxigenul acumulat. Astfel, se asigură, pe de-o parte, relaxarea trupului, iar pe de altă parte, dinamizarea lui.

Prin respirație, se solicită mai multe părți ale corpului (plămânii, abdomenul, spatele, diafragma, mușchii, etc), astfel că beneficiile se difuzează în tot corpul.

Beneficiile respirației corecte

  • Oxigenarea corespunzătoare a creierului, cât și a celorlalte organe;
  • Flexibilitatea și suplețea mușchilor;
  • Recuperarea după efort;
  • Relaxare;
  • Somn liniștit;
  • Gestionarea stresului, a situațiilor tensionate;
  • Încredere în sine, stăpânirea emoțiilor, învingerea timidității;
  • Stabilitate emoțională;
  • Capacitate mare de concentrare;
  • Digestie bună.

Când respirația devine superficială și sacadată, aceasta nu antrenează decât regiunea inimii, fără plămâni și abdomen, iar corpul consumă astfel mult mai multă energie. De asemenea, consecințele unei respirații greșite sunt adesea durerile de cap, senzația de apatie, insomniile și tulburările de digestie.

Iată cel mai scurt exercițiu de tehnică a respirației corecte:

1. Simte modul în care respiri! Pune-ți o mână în zona inimii, care rămâne nemișcată, și alta în zona abdomenului, care trebuie să simtă cum acesta se umflă cu aer în timpul inspirației. Expiră lung, eliberând aerul pe gură, pentru a evacua dioxidul de carbon.

2. Spune „eeeee” pe nas! Încearcă să spui sunetul „e” mai întâi pe gură, apoi închide gura și inspiră și expiră, încercând să scoți din nou sunetul „e” pe nas. Aceasta este respirația conștientă.

Același exercițiu, pentru care alocăm 10-15 minute dacă avem la dispoziție, o dată sau de două ori pe zi, într-un loc în care nu poți fi deranjat.

1. Te întinzi un pic pe spate, iar suprafața să nu fie prea tare, depărtezi un pic picioarele și relaxezi tot corpul.

2. Așează mâinile pe abdomen, inspiră ușor pe nas, apoi expiră ușor și vezi dacă abdomenul se mișcă. Abdomenul trebuie să se ridice și să coboare cu fiecare respirație.

3. Relaxează-ți mintea, simte tot ce e în jurul tău, trebuie să auzi, să vezi, să fii conștient de toate zgomotele!