În ultimii trei ani, cercetătorii englezi discută neîncetat despre conceptul de prevenire a albirii părului, prin mecanismul de pierdere a pigmentului părului. S-a demonstrat, de-a lungul timpului, că stresul acumulat duce la supra-producţia de peroxid de hidrogen în foliculii de păr, blocând producerea de melanină, pigmentul colorant, iar părul începe să albească.
La baza acestui proces, stă o serie de mecanisme chimice complexe, care implică efectul oxidant al stresului și deteriorarea foliculilor. Una dintre enzimele cheie este catalaza, care ar trebui să împartă peroxidul de hidrogen în apă şi oxigen, astfel încât organismul să-l poată elimina. Dar nivelul de catalază scade pe măsură ce înaintăm în vârstă şi permite peroxidului de hidrogen să se acumuleze în mod necontrolat.
Organismul nu poate produce suficientă tirozinază, enzima direct implicată în producția de melanină, iar toate aceste lipsuri dau producătorilor de medicamente noi obiective pentru suplimente care vizează stimularea nivelurilor de enzime necesare sănătăţii părului.
Drumul este presărat cu vitamine și minerale, care s-au dovedit a fi digerate, dar, din păcate, se elimină fără efect. Experții au sugerat că cel mai eficient ar fi să completeze aportul de minerale cu zinc şi seleniu, pe care organismul le foloseşte pentru a produce enzimele miraculoase.
Aşadar, pentru o podoabă capilară de admirat, este bine sa adăugăm în dieta zilnică spanac, ficat şi avocado, alimente bogate în catalază.
C.N.