5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:25
No menu items!

Cum poți obține finanțare dacă ai o fermă mică sau mijlocie

spot_img

ferma

Fermierii mici și mijlocii care au culturi vegetale pot obține finanțare în aceeași, fără garanții materiale, anunță Agricover Credit IFN.

“Creditul Instant este o soluție de finanțare ultra-rapidă, gândită pentru fermierii care dețin culturi vegetale pe suprafețe între 100 și 400 de hectare. Pentru că știm că așteptarea îi poate costa recolta, venim în întâmpinarea lor cu acest produs bazat pe o aprobare extrem de rapidă a finanțării. Reprezentanții noștri se deplasează la fermă, analizează situația și, pe baza acesteia, finanțarea se poate obține în aceeași zi, fără garanții materiale”, a explicat Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit.

Astfel, pentru fermele cu suprafețe cuprinse între 100 și 249 de hectare, creditul acordat este de 50.000 de lei, iar pentru cele între 250 și 400 de hectare se poate obține o finanțare de 100.000 de lei. Scadența creditului este la recoltă. Reprezentanții Agricover spun că dobânda este fixă și că nu există comisioane ascunse, dar nu spun procentul exact.

În primul semestru al anului 2013, profitul operațional al Agricover Credit a fost de  8,6 milioane de lei, cu 47% mai mare decât la 30 iunie 2012. Valoarea creditelor acordate în primul semestru al anului 2013 a fost de  253 de milioane de lei, cu 87% mai mare față de 30 iunie 2012.

În acest an, și băncile acordă agricultorilor, în contul adeverinţelor APIA, credite cu o dobândă maximă ROBOR (rata medie a dobânzilor în lei pe piaţa interbancară) la 6 luni + 4% pentru Fondul European de Garantare Agricolă, respectiv maxim ROBOR + 4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Plafoanele sunt prevăzute într-un ordin dat în luna iulie de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care stabileşte şi comisionul încasat de bancă, de sub 1%. Nivelurile dobânzilor şi comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atât beneficiarilor plăţilor directe cât şi pentru beneficiarii axelor I, III şi IV din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

IFN-urile percep dobânzi mai mari decât media practicată de sistemul bancar. Pe de altă parte, creditele se acordă mai greu.

foto: capital.ro

C.C.