6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:55
No menu items!

Cum poate DNA să reia anchetele blocate de Parlament

spot_img

Şpaga imobiliară a fostului ministru al mediului, Laszlo Borbely, ar putea fi repusă pe rolul DNA, dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va admite propunerea

DNA_Sediu_SZ (4)

Judecătorii au analizat în cameră preliminară, deci fără participarea celui vizat, noile împrejurări care, în viziunea procurorilor, ar fi condus la dispariţia motivelor de clasare a dosarului Borbely. Textul de lege invocat de DNA se regăseşte la art. 335, alineatele 2 şi 4, din Noul Cod de Procedură Penală.

Sursa Zilei a anunţat, încă din luna iunie a anului trecut că fostul ministru al mediului, Laszlo Borbely, este anchetat în continuare într-un dosar disjuns din cel al fostului director al Autorității de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu – AM POSM, Adrian Mîndroiu, trimis în judecată, la acel moment, în stare de arest, pentru fapte grave de corupţie.

Pe cale de consecință, DNA a găsit un text procedural prin care a solicitat reluarea urmăririi penale în cazul fostului ministru al mediului, Laszlo Borbely, în ciuda avizului negativ dat în urmă cu doi ani de Camera Deputaţilor, într-un alt caz, în care erau anchetate şpăgile primite de demnitar pentru a influenţa licitaţii la Apele Române.

Procedura ar putea fi astfel fi aplicată, similar, tuturor demnitarilor care au „beneficiat” de blocarea dosarelor prin intervenţia colegilor politicieni. Sursa Zilei a alcătuit lista scurtă a politicienilor cu dosare la DNA, dar ale căror anchete au fost amânate sau blocate a urmare a intervenţiei Parlamentului.

 Art. 335 – Reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale
(2) În cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul infirmă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale.

(4) În cazul în care s-a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală, reluarea urmăririi penale are loc atunci când judecătorul de cameră preliminară a admis plângerea împotriva soluţiei şi a trimis cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale. Dispoziţiile judecătorului de cameră preliminară sunt obligatorii pentru organul de urmărire penală.

Noul Cod de Procedură Penală

 Procesul, fără Borbely, la al nouălea termen

Şase luni le-au trebuit parlamentarilor din Camera Deputaţilor să refuze, în ciuda unor probe zdrobitoare, anchetarea UDMR-istului Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului. Răspunsul negativ din septembrie 2012, i-a forţat pe procurorii DNA Oradea să-i trimită în judecată doar pe mituitori şi intermediarii mitei, nicidecum pe ministrul care nu doar că influenţa atribuirea unor contracte, ci punea în pericol siguranţa lucrărilor care ar fi trebuit să protejeze populaţia de inundaţii.

Rechizitoriul trimis în instanţă a trecut de camera preliminară în aprilie 2014, iar după 9 termene, din care 5 amânări, judecătorul a dispus deja audierea martorilor din dosar. Următorul termen a fost fixat pe 2 februarie 2015.

Pe baza noii proceduri invocate, procurorii DNA susţin că au apărut noi probe în sprijinul anchetei blocate de politicieni în urmă cu doi ani, o anchetă care arăta că ministrul Laszlo Borbely transformase într-o „practică frecventă” comportamentul de impunere a unor societăţi de profil în cadrul unor licitaţii organizate de către Administraţia Naţională „Apele Române” – instituţie pe care o coordona. Iar probele strânse de procurori arătau că implicarea ministrului în atribuirea licitaţiilor nu era dezinteresată, ci a beneficiat de achiziţionarea la un sfert de preţ (30.000 euro) a unei vile, precum şi de lucrări de reparaţii, modernizare şi amenajare a unui conac în centrul Capitalei şi în mijlocul oraşului Târgu Mureş.

Fostul ministru intervenea pentru modificarea proiectelor de structură la albii de râu

Borbely Laszlo: Este aici Molnar Anti. Molnar Anti care este un constructor serios.

David Csaba: – Da.

Borbely Laszlo: – Spre deosebire de alţii. Şi spune că aici există două lucruri: unul proiectul Aqua, sau nu ştiu ce a orga… a proiectantului din Sibiu, a făcut cu un beton din nu ştiu câte tone… sau metri cubi, care acum efectiv nu se mai poate face. Ei au propus altul, cu nu ştiu ce şi nu vrea să modifice proiectul, care s-ar putea realiza anul acesta. Pentru că este acolo la proiectul Aqua o …(cuvânt trivial) tâmpită, care nu vrea să facă!. Eu nu am nevoie de aşa ceva!”

Rechizitoriu DNA

În timpul anchetei, soţia demnitarului a minţit grosolan, fiind sancţionată administrativ, contrazicând declaraţiile rudelor care arătau că ministrul le folosea drept paravan în mai multe afaceri imobiliare.