7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:35
No menu items!

Cum petrec românii de 1 Mai și de Paște și pe câți bani! Angajații de la privat, mai puține zile libere

spot_img

Cum petrec românii de 1 Mai și de Paște și pe câți bani! Angajații de la privat, mai puține zile libere

Cei mai mulți români vor petrece Paștele în localitatea de domiciliu, împreună cu familia, la fel și Ziua Internațională a Muncii, dar într-o proporție mai mică, relevă datele unui studiu MEDNET Marketing Research Center. Cercetarea mai relevă faptul că bugetarii se vor bucura într-un număr mult mai mare de zilele libere din această perioadă.

Aproape jumătate din persoanele intervievate, respectiv 47,4%, își vor petrece ziua de 1 Mai în localitatea de domiciliu, împreună cu familia, în timp ce 20% vor ieși la iarbă verde. Puțin peste 12% vor petrece în altă localitate, împreună cu familia sau prietenii (dar nu la mare, munte sau băi), în timp ce numai 3% vor fi la munte de 1 Mai.

1,5% din respondenți, cu preponderență persoanele de peste 35 de ani, vor petrece Ziua Internațională a Muncii în străinătate și 1,1%, în special tinerii, vor fi pe litoralul Mării Negre. Orășenii au alocat, pentru ziua de 1 Mai, o sumă medie de aproape 180 de lei.

Cei care petrec în localitatea de domiciliu și-au rezervat un buget de sub 300 de lei, în timp ce românii care merg la munte sau în străinătate au un buget peste acest prag. 38% dintre respondenți spun că bugetul pentru 1 Mai este similar celui de anul trecut, în timp ce numai pesntru 8,5% dintre români suma va fi mai mare.

Pe de altă parte, 21,3% din orășenii cuprinși în eșantion nu au alocat niciun buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situației financiare, fie din cauza faptului că vor lucra.

Pornind de la faptul că, în acest an, zilele de Paște – 5 și 6 mai – stabilite prin lege ca fiind zile libere, sunt apropiate de ziua de 1 Mai, jumătate dintre orășenii care lucrează se pot bucura de o săptămână de concediu.

Ca tendință, cei mai mulți bugetari vor avea liber în această perioadă – excepție făcând cei care lucrează în domeniul medical, judecătoresc, siguranță publică – chiar dacă au recuperat sau vor recupera ulterior zilele de 2 și 3 mai. Angajații din sectorul privat se vor bucura într-un procent mult mai mic de această vacanță prelungită.

Studiul relevă faptul că peste jumătate dintre orășeni (62,7%) vor petrece Paștele acasă, alături de familie, în timp ce 16,2% vor sărbători alături de prieteni. Foarte puțini vor părăsi localitatea de domiciliu pentru a merge la prieteni sau rude (15,6%), la munte (3,1%), la mare sau în străinătate.

Bugetul alocat pentru Paște este, în medie, de 358 de lei. Astfel, 27,2% din respondenți au alocat cumpărăturilor de Paște o sumă între 101 și 300 de lei, aproximativ 21% – între 301 și 500 de lei, în timp ce 13,7% estimează că vor cheltui de Paște peste 500 de lei.

Comparativ cu anul trecut, pentru 34% din orășenii cuprinși în eșantion bugetul a rămas neschimbat, în timp ce pentru 12% acesta a crescut. De asemenea, 32% dintre repondenți au spus că, în acest an, bugetul alocat Paștelui va fi mai mic față de anul trecut.

Cosmina Croitoru