-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:27
No menu items!

Cum permite Google interceptarea convorbirilor personale

spot_img

Prin aplicația Ok Google, Google permite activarea microfonului dispozitivului pe care îl folosiți

chromium

Pe 17 iunie, Google nu a anunţat faptul că o corporaţie afiliată DARPA a descărcat, fără să ştiţi, programe de înregistrare audio pe toate calculatoarele care folosesc Google Chrome.

Efectiv, acest lucru înseamnă că Google vede intimitatea dumneavoastră ca pe un nimic, ceea ce nu este neapărat o surpriză, dacă luăm în considerare faptul că Google a cenzurat organizaţia We Are Change.

Rick Falkvinge, de la website-ul Private Internet Acces, a declarat cum a ajuns să înţeleagă această nouă politică: „Arăta ca un raport de eroare obişnuit. Când deschid Chromium, downloadează ceva, urmat de o informare de stare ciudată, care includea segmente precum «Microfon: Da» şi «Permisie de captură audio: Da»”.

„Fără consimţământ, Google a downloadat un cod care – în conformitate cu ceea ce scria – a pornit microfonul şi asculta activ ceea ce se întâmpla în camera mea”, mai spune Falkvinge.

google_chrome

Fără a intra în detalii, Falkvinge descrie natura programelor open-source/gratuite şi cum se bazează acestea pe transparenţa şi inovaţia programatorilor de software înainte să devină produse finale. Transparenţa permite utilizatorului să ştie că programul face într-adevăr ceea ce pretinde că face. Chromium, versiunea open-source a Google Chrome, ar trebui să opereze în acelaşi mod. Doar că Google a abuzat de natura transparentă a open-source-ului, şi a trecut peste procesul care ar fi prevenit un asemnea lucru.

Google a raţionalizat că merită să ii permiteţi să vă asculte prin intermediul calculatoarelor personale, pentru că acum “Ok, Google!” funcţionează! Acum, când spui anumite cuvinte, Chrome începe cautarea preliminară – totuşi, merită acest lucru pierderea intimităţii? Evident, serverele Google sunt cele care răspund de ceea ce este spus prin intermediul PC-urilor. Deci o cutie neagră a fost instalată pe calculatoare, conectată la serverele unei corporaţii private, ce acum are capacitatea să vă asculte, iar Google nu intenţiona să facă acest lucru public.

În cele din urmă, Google a răspuns acuzaţiilor, din care Falkvinge a „parafrazat”:

1) Da, descărcăm şi instalăm un program black-box (cutie neagră) pentru interceptarea convorbirilor pe calculatoare. Dar nu îl activăm. Am profitat de poziţia noastră ca o companie de încredere ca să instalăm cod pe ascuns în programe open-source care au instalat acest program pe milioane de calculatoare, dar nu am abuza niciodată de aceeaşi încredere în acelaşi mod ca să adăugăm un cod ce ar activa această cutie neagră pe care am downloadat-o deja şi am instalat-o pe calculatoarele dumneavoastră fără aprobarea sau ştirea dumneavoastră. Puteţi să vă uitaţi la cod şi să vedeţi că nu face acest lucru momentan.

2) Da, Chromium trece peste tot procesul de auditare a codului sursă prin descărcarea unui program black-box pre-instalat pe calculatoarele oamenilor. Dar nu ne pasă de asta, sincer. Ne pasă de construirea programului Google Chrome, produsul Google. Ca parte a acestui lucru, oferim codul sursă, ca sa poată fi folosit şi de alţii dacă doresc acest lucru. Oricine foloseşte codul nostru pentru propriile scopuri îşi asumă deplina responsabilitate pentru acest fapt. Când se întâmplă într-o instalare Debian, nu reprezintă comportamentul Google Chrome, reprezintă comportamentul Debian Chromium. Este deplina responsabilitate a Debian.

3) Da, am ascuns intenţionat aces modul, dar asta doar pentru că noi considerăm acest comportament ca parte a experienţei Google Chrome. Nu vrem să arătăm toate modulele pe care le instalăm

Rick Falkvinge

chrome-voicesearch

Software-switch-urile nu mai sunt suficiente pentru protecţia împotriva acestui tip de monitorizare. Software-switch-urile sunt programe care închid microfonul, camera, etc. Un comutator fizic care întrerupe puterea electrică a dispozitivului este necesar pentru protecţie totală. Este un lucru ciudat, deoarece multă lume a fost furioasă atunci când s-a aflat despre programul de monitorizare al NSA. Însă când Google încearcă să instaleze alte modalităţi de invadare a intimităţii, nu se vorbeşte prea mult despre asta.

De fapt, mulţi oameni au adoptat caracterul repetitiv al percepţiei apatice. “Te ascultă doar atunci când spui ‘Ok, Google!’” (Nu ar trebui totuşi să asculte totul ca să realizeze când spui “Ok, Google!”?). În cele din urmă, întotdeauna va exista o mare parte a utilizatorilor cărora pur şi simplu nu le va păsa dacă o corporaţie îi ascultă sau nu, sau un govern maniac, dacă tot vorbim despre asta.

Cu toate acestea, în principiu, Google a făcut asta fără nicio intenţie de a anunţa utilizatorii; acest lucru demonstrează lipsa de compasiune şi de limite a corporaţiei. Oricum aţi alege să continuaţi după această poveste, să ştergeţi Chrome în schimbul unui program orientat spre intimidate, să nu faceţi nimic sau să învăţaţi ceva despre acest lucru, un singur lucru rămâne clar: avem responsabiltatea de a ne asigura că nu răspundem cu o îmbrăţişare faţă de acest tip de uzurpare. În fiecare zi, din ce în ce mai multă lume află despre ceea ce se întâmplă, iar nu puţini sunt de părere că trebuie doar să mai treacă puţin timp până se va “umple paharul”.

Octavian Cătușanu