Citește sfaturile specialiștilor despre întreținerea bijuteriilor, pentru a păstra strălucirea și culoarea intensă a accesoriilor din aur.
Dacă i se acordă atenția cuvenită, bijuteria din aur pe care ai achiziționat-o astăzi poate să se păstreze într-o stare perfectă, putând deveni un dar deosebit pentru generațiile următoare.
Aurul, chiar dacă este un metal durabil și rezistent, se poate zgâria sau deforma în cazul în care nu este tratat corespunzător. Acest lucru este în special valabil pentru accesoriile care sunt purtate de obicei pe mână, precum inelele sau brățările, care se pot deforma, zgâria sau rupe cu ușurință dacă nu sunt purtate în mod adecvat. Așadar, accesoriile din aur preferate nu trebuie să te însoțească atunci când practici un sport sau efectuezi activități fizice solicitante.
În al doilea rând, trebuie să acorzi o importanță sporită substanțelor chimice. Cel mai mare inamic al aurului este acidul clorhidric. Contactul repetat cu această substanță poate slăbi structura aurului, având drept consecință, în final, ruperea bijuteriei. Așadar, ține departe bijuteriile din aur de produsele de curățat care conțin clor, cât și înafara piscinelor sau a jacuzzi-ului.
În aceeași măsură, substanțele acide sau abrazive ce se regăsesc în unele produse de curățat folosite adesea în gospodărie pot slăbi structura sau deteriora aspectul bijuteriilor. Este bine ca inelele și brățările să fie acoperite de mănuși de cauciuc în timpul utilizării unor produse periculoase pentru metalul prețios. Sau, chiar mai bine, să nu fie purtate în astfel de momente.
În timp, aurul își poate pierde din luciu dacă intră în mod repetat în contact cu praful, umezeala, urme de transpirație sau de machiaj. Așadar, este extrem de importantă curățarea periodică a bijuteriilor. Accesoriile din aur pot fi curățate cu săpun și apă călduță sau pot fi readuse la viață de către bijutier prin procedeul de spălare cu aburi. După spălare și clătire, șterge întotdeauna bijuteriile cu o cârpă dintr-un material textil moale, pentru a evita zgârieturile și pentru a le reda strălucirea.
Modul de depozitare al bijuteriilor este la fel de important ca și procedeul periodic de curățare. Protejează-ți bijuteriile păstrându-le în siguranță în casete pentru bijuterii sau învelite într-un material textil moale. Mai mult, încearcă să depozitezi fiecare piesă separat, pentru a preveni încurcarea lanțurilor și a brățărilor și zgârierea celorlalte piese.
Verifică periodic bijuteriile din aur pentru a detecta la timp eventualele deformări sau zgârieturi ce pot fi cu ușurință remediate într-un atelier de bijuterii.
Acordă o importanță deosebită:
– sistemelor de închidere: asigură-te că sunt suficient de mobile și în același timp sigure;
– gheruțelor în care sunt prinse pietrele prețioase: să nu existe crăpături, să nu fie îndoite sau prea largi – putând avea drept rezultat căderea pietrei;
– zalelor brățărilor și lanțurilor: asigură-te că nu au noduri și că nu sunt slăbite;
– în cazul verighetelor și cel al pandantivelor (piesele care atârnă și cele care sunt purtate în fiecare zi, pentru o lungă perioadă de timp) pot apărea semne ale uzurii, se pot subția și în final rupe.
C.A.