-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:56
No menu items!

Cum ne-au reprezentat europarlamentarii români la Bruxelles în ultimii patru ani. De ce vor majoritatea un nou mandat

spot_img

Se pregătesc pentru  alegerile de anul viitor  și au planuri de câștigare a unui nou mandat. Majoritatea lor au avut o prestație sub așteptări limitându-se  doar la a fi cât mai vocali în plenul Parlamentului European. Foarte puțini din ei  au reușit să vină cu  rapoarte și  avize, echivalentul  proiectelor de lege  și al amendamentelor cu care  vin aleșii în parlamentul national.  În ciuda  acestor  „performanțe”,  eurodeputații, cu excepția lui Sebastian Bodu, vor să-și continue cariera la Bruxelles. Și au și motive. Remuneraţia netă a unui onorabil europarlamentar este de peste 6.000 de euro, la care se adaugă zeci de mii de euro sub formă de diurne, deplasări, transport şi întreţinerea propriilor birouri. Activitatea eurodeputaţilor noştri din ultimii patru ani, nu justifică însă, în multe cazuri, pretenţiile lor la un nou mandat.

7 956,87 euro/lunar constituie în prezent  indemnizaţia brută de care beneficiază orice europarlamentar. Se mai adaugă 304 euro, indemnizaţia zilnică pentru prezenţa la lucrările Legislativului european, plus diurna de 298 euro/zi în cazul plecării în delegaţii oficiale. Pentru deplasările spre ţara de origine, un eurodeputat mai poate deconta maximum 4.243 euro/anual. O altă sumă, de 21.209 euro/lunar este alocată pentru salariile colaboratorilor angajaţi, iar încă 4.299 euro sunt trecuţi la „cheltuieli generale” cu propriul birou europarlamentar. Totul în schimbul unui program de muncă de doar trei zile pe săptămână.

Cu toate acestea, eurodeputaţii români sunt campioni doar la vorbit în plen, nu şi la activităţile de substanţă precum redactarea de rapoarte sau depunerea de amendamente care pot influenţa viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni.

Democrat-liberala Monica Macovei conduce topul cu 38 de rapoarte elaborate şi 3 avize. Este urmată la mare distanţă de social-democrata Adrian Ţicău cu 9 rapoarte şi 4 avize.

În schimb, Țicău este cel mai vocal eurodeputat român cu 941 de luări de cuvânt, 5 declaraţii scrise şi 128 de întrebări şi este secondată de Elena Băsescu, cu 901 luări de cuvânt, celebre pentru gafele din ele, dar cu un singur aviz.

O activitate cât se poate de modestă au avut-o eurodeputaţiii cu funcţii politice. Liderul grupului PSD, Cătălin Ivan, nu se poate lăuda decât un raport şi trei avize, plus 128 de luări de cuvânt şi 46 de interpelări.

Democrat-liberalul Teodor Stolojan nu a muncit nici el pe brânci: doar trei rapoarte şi două avize elaborate, 61 de luări de cuvânt şi o singură întrebare. Liberalele Adina Vălean şi Ramona Mănescu sunt vicepreşedinţi ai grupului liberalilor europeni, ALDE. Prima este autoarea unui singur raport şi a cinci avize, iar soţia liderului liberal Crin Antonescu a luat cuvântul de 30 de ori şi a elaborat trei rapoarte şi tot atâtea avize.

Cu vechime în PE din 2006, pesedistul Ioan Mircea Paşcu nu a strălucit în ultimul mandat: a luat cuvântul de 70 de ori, a redactat un singur raport şi a dat un aviz şi a avut 11 întrebări.

Cea mai slabă activitate o are însă liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor: doar 26 de luări de cuvânt. El este urmat de Claudiu Tănăsescu cu 64 de cuvântări şi 36 de întrebări. Zero activitate are peremistul Dan Zamfirescu, înlocuitorul lui Gigi Becali din luna ianuarie a acestui an.

Valeriu Motoc