4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:40
No menu items!

Cum ne antrenăm creierul pentru a fi mai inteligenţi?

spot_img

Cum ne antrenăm creierul pentru a fi mai inteligenţi?

Majoritatea oamenilor cu vârstă peste medie încep să observe cum adesea memoria lor şi claritatea gândirii nu mai funcţionează la capacitate maximă. Creierul îmbătrâneşte şi abilităţile noastre devin momente de glorie. Aparent nesemnificative, pierderile uşoare de memorie şi concentrare au impact negativ asupra domeniului profesional, social şi personal.

Neurologii sunt din ce în ce mai optimişti şi arată că există o mulțime de soluţii pentru această problemă. Creierul are nevoie de exercițiu la fel ca musculatura, iar antrenamente mentale ne pot îmbunătăți semnificativ funcțiile cognitive de bază. Gândirea este, în esență, un proces de conexiuni neuronale la nivelul creierului, iar capacitatea noastră de a excela în realizarea acestor legături stă în inteligența nativă. Aceste conexiuni se realizează cu practică, iar oamenii de ştiinţă cred că inteligenţa poate fi dezvoltată și că fluctuează în funcție de efortul mental.

O compania americană a dezvoltat primul program de formare a creierului, pentru a ajuta oamenii să-şi recapete și să-şi îmbunătățească claritatea mentală. Programul „Lumosity” a fost proiectat de experții în neuroştiinţă şi psihologie cognitivă de la Universitatea Stanford şi reprezintă un punct de exerciţiu a abilităților mentale. Printr-un program web, aceştia au intrat în joc şi exersează sistematic în sensul îmbunătățirii memoriei și a abilităților de atenție. Programul urmărește progresul utilizatorilor și oferă feedback detaliat asupra performanței. Compania modifică și îmbunătățește constant jocurile, pentru un teren cat mai solid pe care să poată construi mai departe. Exercițiile de rutină sunt utile pentru creșterea anduranţei și variază în funcție de gradul de utilizare. Programul îmbunătăţeşte semnificativ funcțiile cognitive de bază – gândirea devine mai clară și mai rapidă, memoria şi starea de spirit se îmbunătăţesc, vigilența creşte, iar concentrarea şi gradul de conștientizare sporesc.

C.N.