2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 3:13
No menu items!

Cum motivează CSM refuzul revocării Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. DOCUMENT

spot_img

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, în motivarea respingerii propunerii de revocare a Laurei Codruța Kovesi, că niciunul dintre punctele invocate de ministrul Tudorel Toader nu se susțin, folosind, în general, argumentele invocate de șefa DNA în apărarea făcută în fața membrilor secției.

Secția pentru procurori a constatat că dispoziţiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor instituie un cadrul legal privind revocarea din funcţiile de conducere, stabilind nu doar situaţiile în care aceasta poate interveni şi titularii propunerii, ci şi aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru componente manageriale: organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale, descrise în alineatele (3)–(6).

Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată.

În debutul materialului, ministrul justiţiei a indicat faptul că analiza sa a vizat organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale, iar în finalul prezentării motivelor 1-10 au fost indicate temeiuri ale revocării, însă singurele care se pot regăsi în cuprinsul dispoziţiilor legale sunt cele de la motivul 7: „folosirea nelegală, de către procurorul şef al DNA a resurselor umane şi materiale, în sensul deturnării Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la scopul şi competenţele sale legale, o repartizare nelegală a sarcinilor, din aceeaşi perspectivă, un comportament vădit neconstituţional, contrar principiilor statului de drept, consfinţite de art.1 din Constituţia României”. 

Pot fi asimilate componentei comunicării temeiurile invocate la motivele 1, 5, 6, 8, 9 şi 10, dat fiind caracterul exemplificativ, iar nu limitativ al disp. art. 51 alin. (3).

De asemenea, în şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 27 februarie 2018, titularul prezentei propuneri de revocare a învederat că aceasta vizează toate cele 4 componente ale atribuţiilor manageriale.

Cu toate acestea, se observă existenţa unei enumerări generice a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă: a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportamentale, a atribuţiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos.

CITEȘTE AICI ARGUMENTELE SECȚIEI PENTRU PROCURORI

Andi Topală