1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:33
No menu items!

Cum legalizează Guvernul abuzurile ANAF

spot_img

O ordonanță de urgență adoptată recent de Executiv prevede că ANAF NU restituie anumite amenzi operatorilor economici, chiar dacă aceștia câștigă procese în instanță

Firmele care au făcut importuri în alt stat UE pot cere rambursarea TVA până la 30 septembrie

Ordonanța de Urgență a Guvernului 8/2015 privind utilizarea caselor de marcat modifică regimul sancțiunilor pe care le poate aplica Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) şi prevede, printre altele, că operatorului economic care plăteşte de 10 ori amenda nu i se închide activitatea. Însă, potrivit aceleiași ordonanțe, Fiscul nu mai restiuie acești bani, chiar dacă operatorul economic câștigă în instanță și obține anularea procesului-verbal de amendă.

În timp ce noi vorbim despre bacșișuri sau carduri de sănătate, ANAF tocmai și-a dat o Ordonantă care spune că deciziile instantelor NU i se aplică! Culmea că unul din semnatarii OUG 8/2015 este chiar Robert Cazanciuc, ministrul justiției!!! Vă mărturisesc, am vazut multe tâmpenii de-a lungul timpului, dar nu îmi vine în cap nici una mai gravă decât asta!„, a arătat, joi, într-o postare pe contul său de Facebook, avocatul Gabriel Biriș.

Iată și textul ordonanței incriminate de avocat:

(…)în situaţiile prevăzute (…), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi nu se restituie în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanța de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenției. Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire dacă aceasta a fost transmisă prin poştă.

Ordonanța de Urgență a Guvernului 8/2015

Potrivit specialiștilor, prevederea ar putea avea probleme de constituţionalitate, deoarece nicio instituţie a statului nu poate da acte normative care să încalce ori să ignore deciziile instanţelor. Curtea Constituţională poate decide asupra constituţionalităţii acestei prevederi la sesizarea Avocatului Poporului. Operatorii economici pot, la rândul lor, să deschidă litigii în instanţe împotriva acestei prevederi.

R.D.