-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:47
No menu items!

Cum a învins Liviu Dragnea aripa “Tudose” din PSD. Ce se va întâmpla, de fapt, cu Nicolae Bădălău

spot_img

Neutralizarea celor care l-au susținut pe Mihai Tudose în PSD se apropie de final. Unii dintre cei mai înfocați susținători ai fostului premier au fost atrași în tabăra Dragnea cu funcții de conducere, în timp ce alții, precum Ecaterina Andronescu, au rămas simpli parlamentari. Deși în cazul numărului doi din partid, Nicolae Bădălău, au existat zvonuri care dădeau drept certă debarcarea acestuia din funcție la viitorul Comitet Executiv Național, surse din PSD, citate de stiripesurse.ro, spun că așa-zisul conflict dintre acesta și Liviu Dragnea ar fi fost unul de fațadă. Iar Mihai Tudose a căzut în plasa celor doi lideri.

Miza întregului joc ar fi fost – spun sursele citate – debarcarea lui Mihai Tudose de la șefia Guvernului, prin votul legitim al conducerii partidului, și nu printr-o moțiune de cenzură, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Sorin Grindeanu. E știut deja faptul că Tudose a obținut doar șase voturi de susținere în ședința CExN decisivă pentru soarta Executivului său.  Extrem de puține pentru o tabără din care păreau că fac parte lideri de filiale cu influență  și experiență politică precum Nicolae Bădălău, Marcel Ciolacu, Adrian Țuțuianu sau Gabriela Firea. Greu de crezut că aceștia s-ar fi  înhămat la sprijinirea unei partide fără șanse de la bun început, dacă nu alta nu ar fi fost, de fapt miza.

Actori principali ai “operațiunii”: Nicolae Bădălău – Giurgiu, Liviu Dragnea – Teleorman, Paul Stănescu, liderul de Olt, Ionel Arsene – Neamț, Dumitru Buzatu-Vaslui și  Marcel Ciolacu – Buzău.

Sursele PSD au explicat că aceștia au pus cap la cap etapele de urmat pentru debarcarea lui Tudose din funcția de premier.De la ideea unei remanieri mai ample care să vizeze inclusiv oamenii lui Tudose, pentru provocarea acestuia, s-ar fi ajuns la planul, mai detaliat, al fabricării unei noi grupări în partid în jurul acestuia, care să-i ofere iluzia că poate  fi un competitor pentru Dragnea în PSD. În  fapt, o nadă preagătită cu multă grijă de Dragnea cu luni în urmă. „Prietenul” lui Tudose, Marcel Ciolacu, fusese deja plantat vicepremier fără portofoliu în  cabinetul acestuia. Deși toată lumea îl considera  omul de încredere al  actualului lider PSD, Ciolacu a cultivat  propria lui relația de prietenie cu Tudose pentru a-i câștiga încrederea, au explicat aceleași surse.

Potrivit acestora, a urmat apropierea altor lideri de partid de fostul premier: Adrian Țuțuianu, nemulțumit că fusese înlăturat de Draganea de la vârful MApN în  timpul guvernării Grindeanu,  Dumitru Buzatu , Marian Oprișan și  Nicolae Bădălău, cel  nemulțumit că  de fiecare dată când se punea problema unei remanieri, oamenii săi erau lăsați pe dinafara calculelor pentru portofoliu de ministru de către liderul său de partid.

Cu grupul  “nemulțumiților” în spate, Tudose a pierdut la un scor care i-a întărit, de fapt, autoritatea lui Liviu Dragnea în partid.

Apoi, cu lecția predată adversarilor din PSD, Dragnea  a trecut la o serie de măsuri care amintesc de dictonul divide et impera. Ecaterina Andronescu, care a picat în plasa țesută pentru Tudose,  criticând actuala conducere, a ramăs fără șefia Comisiei pentru educație de la Senat. Demisionar din funcția de vicepremier, Ciolacu s-a întors în Parlament, unde continuă să se “dedice serviciului public în beneficiul României„, din funcția de chestor al Camerei Deputaților, preluată cu sprijinul lui Dragnea. Adrian Țuțuianu, unul dintre  susținătorii lui Tudose, a  urcat, la rândul său, din funcția de secretar în cea de vicepreședinte al Senatului. Postul fusese deținut de Bădălău în sesiunea trecută, iar eliminarea lui din această ecuație a alimentat scenariile îndepărtării sale  și din funcția de președinte executiv al partidului.

Plecat în concediu în SUA, absent de la validarea noului Guvern Dăncilă, Bădălău a alimentat, prin absența sa, aceste presupuneri. Mai mult, cum niciun ministru nu a fost numit din zona de influență a acestuia, a fost întărită ideea că numărul doi în PSD se află în dizgrația totală a lui Dragnea și că urmează un vot de eliminare a acestuia în viitorul CEX. S-a vorbit și despre înlocuitori: Paul Stănescu, Mihai Tudose sau chiar Marian Oprişan. Totuși, se pare ca Dragnea este mulțumit cu rolul pe care Bădălău l-a jucat, premeditat sau nu, în dejucarea amenințării pe care o reprezenta Tudose pentru poziția sa de lider.

Potrivit acelorași surse din partid,  Dragnea nu va cere schimbarea lui Nicolae Bădălău din funcția de președinte executiv. Și, pentru că o serie de funcții de președinți de comisii parlamentare au fost vacantate prin propulsarea unor social-democrați pe posturile de miniștri în noul Guvern Dăncilă, sursele citate nu exclud numirea lui Bădălău într-unul din aceste posturi, drept recompensă pentru aportul acestuia în cazul „Tudose”.

R.D.