1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:36
No menu items!

Cum încearcă România să crească natalitatea: Program flexibil pentru părinţii cu copii până la 8 ani, gratuitate la transport pentru gravide

spot_img

PNL lucrează la proiecte de legi care urmăresc creşterea natalității în România. Printre acestea se numără flexibilizarea programului de muncă al părinţilor cu copii sub opt ani, gratuitate la transport pentru femeile însărcinate şi asigurarea protecţiei locului de muncă în cazul femeilor care suferă un avort spontan.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a prezentat, vineri, la Baia Mare, unele proiecte de legi pe care PNL doreşte să le promoveze şi al căror scop este acela de încurajare a natalităţii, în contextul în care rezultatele parţiale ale recensământului arată un declin în ceea ce priveşte natalitatea şi în condiţiile în care anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 134 de ani în Româna.

„În primul rând ne-am gândit la un proiect care să ofere gratuitate la transport pentru femei gravide. (…) Gândiţi-vă că majoritatea femeilor din mediul rural se deplasează în oraşul de proximitate pentru serviciile medicale din timpul sarcinii. Pentru a se duce de la rural la urban avem 43,6% din populaţia României. Gândiţi-vă cam câte femei gravide fac exerciţiul acesta de a merge de la rural la urban pentru a face analize, pentru servicii medicale de care au nevoie”, a spus Gorghiu.

Aceasta a precizat că un al doilea proiect prevede măsuri pentru reducerea şi flexibilizarea programului de serviciu pentru părinţii care au copii mici, după modele care sunt deja adoptate în toată Europa, subliniind că o Directivă în acest sens există la nivel european, dinanul 2019.

„Trebuie să găsim această formulă prin care familiile cu copii sub opt ani de zile, aşa cum sunt tratate familiile cu copii sub opt ani de zile în Europa, să aibă un program flexibil, de exemplu să poată lucra mama care are un copil sub opt ani de zile de la domiciiu un anumit număr de zile pe lună fără să fie taxată la salariu”, a adaugat Gorghiu.

O altă propunere vizează protecţia femeilor contra demiterii sau concedierii în cazul avortului spontan, ea apreciind că teama de consecinţele profesionale în cazul unui avort spontan „nu trebuie să fie un obstacol” pentru tinerii care vor o nouă sarcină. Astfel, proiectul va stabili un interval în care angajatorul trebuie să asigure locul de muncă o anumită perioadă femeii care suferă un avort spontan, în contextul în care un astfel de eveniment reprezintă o traumă peste care multe dintre femei trec cu dificultate.

                                                                                                                  Adina Silav