8.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 14:31
No menu items!

Cum încearcă fugarul Ionel Arsene să împiedice extrădarea din Italia: „Există un risc ridicat de suicid”

spot_img

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunțat, luni, că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene, care de executat o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni pentru trafic de influență, se apropie de final, deși fostul baron PSD de Neamț, fugit în Italia, invocă motive medicale pentru a amâna extrădarea în România.

„Pentru că Italia este una din ţările din care aducem un număr foarte mare de fugari, dar şi pentru faptul că procedura în cazul fugarului Arsene se apropie de final, simt nevoia să fac câteva precizări. Aşa cum ştiţi, fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea în România prin invocarea condiţiilor medicale. Încearcă, practic, să suspende predarea sa în România, care este o decizie definitivă a Curţii de Casaţie din Italia, Curte care, în noiembrie anul trecut, a decis predarea lui autorităţilor din România. Ionel Arsene a fost condamnat la şase ani şi opt luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, în martie 2023″, a afirmat Gorghiu, la Câmpulung Muscel.

Ea a adăugat că Ministerul Justiţiei, prin magistratul de legătură, a transmis instanţei din Italia informaţii la zi despre condiţiile din sistemul penitenciar.

Avocaţii italieni ai lui Arsene încearcă să împiedice extrădarea acestuia, susţinând că fostul preşedinte al CJ Neamţ suferă de o „tulburare depresivă severă” şi chiar ar exista un „risc foarte mare” să se sinucidă dacă va fi adus în România şi încarcerat.

„Prin echipa sa de avocaţi, a încercat anumite tertipuri pentru a suspenda predarea imediată în România. S-a invocat faptul că are depresie şi că există un risc ridicat de suicid dacă ar fi încarcerat în penitenciarele din România. De ce vă comunic toate aceste informaţii? Pentru faptul că procedura se apropie de final, pentru faptul că urmăreşte domnia sa aplicarea articolului 23 alineatul 4 din Decizia-cadru care reglementează mandatul european de arestare şi care spune că în circumstanţe excepţionale legate, în special, de punerea în pericol evidentă a vieţii sau a sănătăţii persoanei căutate predarea poate fi suspendată temporar. Pornind de la acest cadru legal şi menţionându-vă faptul că procedura este aproape de final, vreau să vă informez că, proactiv, Ministerul Justiţiei, prin magistratul de legătură, a transmis săptămâna trecută instanţei din Italia informaţii suplimentare, la zi, despre condiţiile din sistemul penitenciar, inclusiv despre Secţia pentru Bolnavi Neuropsihici de la Penitenciarul Botoşani care a fost de curând renovată. (…)

În România, sistemul penitenciar, prin spitalele acestea, poate şi are capacitatea să se ocupe de toate persoanele bolnave psihic. În mod normal, este greu de crezut că instanţa din Italia nu va dispune predarea”, a declarat ministrul Justiţiei.

                                                                                                           Adina Bucur