4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 16:07
No menu items!

Cum încearcă autoritățile din România să-l aducă mai repede în țară pe Cătălin Cherecheș: Promit condiții speciale de detenție pentru fostul primar

spot_img

Cererea de extrădare a statului român pentru Cătălin Cherecheş a ajuns la autoritățile din Germania. Avocatul fostului primar din Baia Mare, Răzvan Doseanu, arată faptul că  România promite judecătorilor din Germania că, în cazul în care Cherecheș va fi extrădat, acesta va avea condiții de detenție speciale, în camere foarte mari, care respectă în totalitate normele europene privind detenția.

”Au fost trimise documentele statului român în Germania și am văzut acolo că sunt condiții speciale oferite la detenția în țară. Într-o primă fază ar fi reținut la Penitenciarul Rahova, ulterior la Aiud, iar apoi va merge la penitenciarul din Maramureș.

Statul român indică exact camera și condițiile speciale în care ar fi deținut Cherecheș. În special suprafața minimă asigurată pentru deținut. Practic, arată că va primi o cameră de 9 metri pe 6 metri pătrați la penitenciarul Rahova.

La Aiud va primi o cameră de 14,3 metri pătrați, unde va sta alături de alte persoane.

Nu știu în ce măsură poți să oferi condiții speciale pentru un deținut față de ceilalți deținuți.

Am văzut în documente că se specifică faptul că este o persoană care are nevoie de protecție, dat fiind statutul său.

Probabil că sunt oferite aceste condiții pentru a fundamenta cererea de extrădare”, a spus, vineri, Răzvan Doseanu.

În ciuda promisiunilor, Cherecheș refuză în continuare să fie extrădat în România.

”Dumnealui refuză să-și dea acordul pentru extrădarea în România. Rămâne de văzut ce vor decide autoritățile din Germania”, a mai adăugat avocatul.

Gorghiu: Instanţa din Germania va decide asupra solicitării statului român 

Minstrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a confirmat, vineri, că procedura referitoare la executarea mandatului european de arestare este în curs. 

”Procedura referitoare la executarea mandatului european de arestare este în curs. Iar instanţa din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului Cherecheş. Atât Ministerul Justiţiei, cât şi Tribunalul Cluj (în speţă, instanţă de executare) au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel München toate informaţiile solicitate, printre care şi detalii referitoare la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România. Nu doar în cazul fugarului Cherecheş, ci în orice dosar, dacă ne sunt solicitate condiţiile din penitenciare, transmitem instanţelor străine informaţii cu privire la condiţiile de detenţie din România”, afirmă ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu precizează că această sarcină revine Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar informaţiile transmise privesc atât condiţiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de carantină, după aducerea lor în ţară, cât şi cele din perioada de detenţie propriu-zisă.

”Sunt bucuroasă că avocaţii fugarilor sunt atât de preocupaţi de condiţiile din penitenciarele României. Principiul de la care pornim este că toţi fugarii trebuie aduşi înapoi în România. Când cineva a comis infracţiuni pe teritoriul român şi a fost condamnat de justiţia din ţara noastră, este normal ca el să îşi ispăşească pedeapsa în penitenciarele din România. Cu atât mai mult când este vorba de persoane care au ocupat funcţii publice şi care au fost condamnate în legătură cu modul în care au îndeplinit aceste funcţii. Pentru statul român nu există noţiunea de fugar VIP. Condiţiile sunt aceleaşi, în funcţie de specificul penitenciarului în care urmează să-şi execute pedeapsa”, a spus Gorghiu.

”Continuăm şi în 2024 aducerea în ţară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România. În prima săptămână din an au fost aduşi în România 6 fugari”, anunţă Alina Gorghiu.

Ministrul a menționat că are în lucru, la Ministerul Justiţiei, un proiect de lege prin care costurile aducerii în ţară a fugarilor să fie suportate de aceştia, nu de către stat.

Alina Gorghiu a mai afirmat că, totodată, continuă investiţiile în infrastructura sistemului penitenciar.

”Două penitenciare noi au intrat în 2023 în faza de execuţie şi în multe altele au fost amenajate noi locuri de detenţie. Toate la standarde europene. Pentru ca nimeni să nu mai poată invoca aspectul condiţiilor din penitenciare pentru a se sustrage de la executarea pedepsei în ţară. Ministerul Justiţiei şi instituţiile abilitate iau toate măsurile care se impun pentru ca toţi fugarii să fie aduşi în ţară pentru a-şi ispăşi pedepsele primite, indiferent ce nume poartă aceştia”, a mai adăugat Alina Gorghiu.

Fostul primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost condamnat pe 24 noiembrie 2023, de judecătorii Curţii de Apel Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare. Cu doar câteva ore de pronunţarea sentinţei definitive, acesta a fugit din ţară, sustrăgându-se de la executarea pedepsei.

Cătălin Cherecheș a fost arestat în Germania pe 29 noiembrie. Acesta a fost prins la Augsburg, în urma unei colaborări între Poliţia Română şi Poliţia Germană. 

Autorităţile germane au transmis că fostul primar va rămâne în arest pe parcusul procesului de extrădare deoarece există „riscul de evadare”.

                                                                                                      Adina Bucur Silav