Practicile sociale și credințele culturale ale vieții moderne blochează dezvoltarea emoțională și intelectuală la copii, se arată într-un studiu interdisciplinar prezentat recent în cadrul unui simpozion susținut la Universitatea Notre Dame.
Darcia Narvaez, profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame, afirmă că „speranțele de viață pentru tineretul american se înrăutățesc, mai ales dacă le comparăm cu cele de acum 50 de ani”. „Practici și credințe nepotrivite au devenit ceva comun în cultura noastră, precum folosirea laptelui praf instant, izolarea copiilor în camerele lor sau credința prin care un răspuns prea rapid oferit copilului îl poate răsfăța”, spune Narvaez.
Studiul menționat face o legătură între practici de îngrijire a bebelușilor cu vârste mici (așa cum erau în timpul societăților de vânători-culegători) de anumite comportamente emoționale sănătoase la adulți, ceea ce a pus pe gânduri și a dus la reanalizarea „normelor” moderne de creștere ale copiilor.
Alăptatul la sân, răspunsul imediat la plâns, atingerea aproape constantă și prezența mai multor adulți care îngrijesc bebelușul sunt câteva dintre practicile naturale ancestrale de creștere a copiilor care influențează dezvoltarea creierului și care nu numai că modeleză personalitatea, dar ajută la o dezvoltare sănătoasă din punct de vedere fizic și moral
Darcia Narvaez
Studiile arată că, atunci când răspunzi la nevoile bebelușului (nu lăsați bebelușii să plângă prea mult), se creează efecte pozitive care influențează dezvoltarea conștienței; atingerea pozitivă influențează reactivitatea la stres, controlul impulsurilor și empatia; joaca liberă în natură influențează capacitățile sociale și agresiunea; iar mai mulți îngrijitori atenți (în afara mamei) conduc la creșteri ale IQ-ului, elasticitate a egoului dar și empatie.
În Statele Unite s-a putut observa trend descendent al tuturor acestor caracteristici, susține Narvaez. În loc să fie ținuți în brațe, bebelușii petrec mai mult timp în cărucioare, scaune de mașină sau în marsupii decât în trecut. Doar 15 % dintre mame mai alăptează până la vârsta de 12 luni, familiile extinse sunt dezbinate, iar joaca liberă permisă de către părinți a scăzut dramatic începând cu anul 1970.
Chiar dacă suma acestor practici moderne sunt rezultatul unor alte forțe, există o epidemie de anxietate și depresie în cadrul tuturor categriilor de vârste, inclusiv în rândul copiilor mici; ratele crescute de comportament agresiv și delicvență în rândul copiilor mici; empatie scăzută, lipsa de compasiune, comportamente imorale în cadrul studenților; toate acestea sunt dezvăluite în studiul curent.
Potrivit lui Narvaez, totusi, rudele apropiate și profesorii pot avea de asemenea un impact benefic atunci când copiii se simt în siguranță în prezența lor. De asemenea, deficiențe care u existat la vîrste fragede pot fi recuperate mai târziu.
Emisfera dreaptă a creierului, ce guvernează marea majoritate a proceselor de reglare automată ale organismului, creativitatea și empatia, pot crește oricând de-a lungul vieții. Emisfera dreaptă a creierului crește prin intermediul expeerinețelor corporale, precum datul de-a dura, dansul sau creațiile artistice libere. Deci, în orice moment, un părinte poate face activități artistice împreună cu un copil, iar ei doi pot crește împreună
Darcia Narvaez
Olimpia Diaconiuc