3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:12
No menu items!

Cum faci diferența între gripa obișnuită și Covid-19? Ghid american

spot_img

Pe măsură ce se apropie sezonul gripal, unii americani și, în special, părinții, sunt îngrijorați că, dacă aceștia sau copiii lor ar trebui să se îmbolnăvească, este posibil să nu fie ușor să știm ce boală au – gripa sau Covid-19. Corespondentul în zona medicală a New York Times a generat un adevărat ghid pentru gestionarea simptomelor.

Cele mai multe simptome sunt atât de asemănătoare, încât, în lipsa test – chiar două sau trei teste – nu va fi posibil să știm sigur. Dar există câteva indicii, în condițiile în care în China unii pacienți au avut chiar ambele infecții simultan.

Specialiștii nu sunt ferm convinși că emisfera Nordică va fi ocolită de tradiționalul sezon gripal, în condițiile în care australienii, neo-zeelandezii, sud-africanii, chilienii și alți rezidenți din jumătatea sudică a globului au purtat în primăvară măști, au păstrat distanța și s-au spălat pe mâini, precauții care au previnit, nu doar transmiterea coronaviruslui, ci și a gripei.

Cu toate acestea, experții îi îndeamnă pe toți americanii să se vaccineze împotriva gripei, în condițiile în care sezonul de gripă de anul trecut era pe cale să devină unul dintre cele mai grave din istoria recentă. Numărul copiilor care au murit a fost egal cu cel din sezonul 2017-18, care a fost cel mai grav de când Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au început să urmărească decesele din sezonul gripal în 1976.

Din cauza temerilor unei pandemii paralele, vaccinurile antigripale au fost făcute în număr mare anul acesta și distribuite în farmacii și cabinete începând cu luna august.

Există cel puțin 100 de viruși care pot provoca răceala comună, dar doar patru care provoacă gripă sezonieră. Mulți oameni care racesc presupun că au gripă, dar experții spun în mod constant același lucru despre cum să facă diferența: „Gripa te face să te simți ca și cum ai fi fost lovit de un camion”. Febra, durerile și durerile de cap ale unui caz rău de gripă sunt, în general, mai grave decât un caz de virus sincițial respirator, rinovirus sau alte virusuri comune de răceală.

Toată lumea cunoaște simptomele gripei: febră, dureri de cap, dureri de corp, dureri în gât, curgerea nasului, sinusuri umplute, tuse și strănut – și, pentru sugari, infecții ale urechii. Unele victime, în special copiii, suferă de diaree sau vărsături.

În cazurile severe, cea mai frecventă complicație este pneumonia. Semnele tipice ale unei pneumonii gripale sunt dificultăți de respirație, mai ales atunci când vă exersați, și respirație neobișnuit de rapidă – de obicei, medicii o caută la copii – și uneori durere în piept sau în spate.
 

Semne speciale pentru COVID-19

Știind dacă aveți Covid-19 este mult mai complicat, deoarece există atât de multe simptome diferite – și, uneori, destul de nebunești.

Cele mai frecvente simptome sunt febra mare, uneori cu frisoane, tuse uscată și oboseală.

Singurul semn care distinge cu adevărat cele două infecții este că multe victime ale Covid-19 își pierd brusc simțul mirosului – nu pentru că au nasul înfundat, ci pentru că nu înregistrează nici măcar mirosuri puternice precum ceapa sau cafeaua. Nu toți cei infectați au însă anosmie, denumirea oficială a pierderii mirosului, dar un studiu a constatat că 87% au făcut-o.

Simptomele mai puțin frecvente includ dureri în gât, congestie, curgerea nasului, vărsături, diaree, dureri de stomac și senzație de respirație dificilă la efort. Unele persoane au ochi roșii sau mâncărime, iar altele au roșeață sau vănătăi pe degete sau degetele de la picioare – așa-numitele degete Covid, care seamănă cu degerăturile.

Simptome mai periculoase – ceea ce înseamnă că ar trebui să primiți asistență medicală imediată – includ dificultăți respiratorii grave; durere sau presiune în piept; buze albastre sau față albastră; confuzie sau răspunsuri incoerente la întrebări simple; și prăbușirea sau pierderea cunoștinței.

Adăugându-se naturii înfricoșătoare, boala poate provoca cheaguri de sânge care duc la leziuni cardiace, cerebrale și pulmonare. Și chiar și unele cazuri care par ușoare sau asimptomatice creează semne ale a ceea ce medicii cred că ar putea fi leziuni cardiace de lungă durată.

Un alt aspect neobișnuit al Covid este că oamenii dezvoltă uneori pneumonie fără să-și dea seama cât de bolnavi sunt. Medicii nu sunt siguri de ce; o teorie este că sacii de aer din plămâni sunt deteriorați într-un mod care nu provoacă acumularea de dioxid de carbon, ceea ce creează acel sentiment „disperat de aer”.

Mulți medici recomandă cumpărarea unui pulsoximetru, un dispozitiv cu vârful degetelor care măsoară nivelul de oxigen din sânge. Citirile multiple sub 92% ar trebui să declanșeze un apel către un medic. Cu cât pneumonia este prinsă mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun.

Simptomele Covid-19 la copii sunt similare cu ale adulților

În general, copiii trec prin Covid-19 cu puține probleme; pentru vârstele cele mai tinere, se crede că este mai puțin periculos decât gripa.

Copiii au aceeași constelație de simptome ca și adulții, deși este mai probabil ca părinții să o observe atunci când le curge nasul, au ochii roșii și oboseala epuizată.

Simptomele periculoase includ dificultăți de respirație, buze albăstrui, confuzie, dureri abdominale intense sau incapacitatea de a menține lichidele. Dacă există vreun semn al acestora, este important să duceți rapid un copil la medic sau la spital.

În cazuri foarte rare, copiii pot suferi sindromul inflamator multisistem, care se crede că este cauzat de un răspuns imun hiperactiv și poate provoca șoc și insuficiență de organ.

Dar medicii subliniază că este rar și că părinții ar trebui să-și dea seama că este foarte puțin probabil ca copilul lor bolnav să aibă.

Așteptați-vă la dificultăți în testare

Pentru Covid-19, simptomele pot începe la două până la 14 zile după expunere, dar majoritatea încep la cinci până la șapte zile după aceasta.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul bolilor precum rujeola, puteți fi contagioși cu două zile înainte de a începe să vă simțiți rău. Deci, dacă credeți că ați fi putut fi expus, este foarte important să îi avertizați pe ceilalți și să vă izolați de ei cât de repede puteți, mai ales dacă sunt mai în vârstă sau fragili din punct de vedere medical.

Este o axiomă a medicinei generale că, atunci când o boală străbate o zonă și un pacient are simptomele sale, este de obicei sigur să presupunem că este ceea ce are pacientul și să înceapă tratarea ei, mai degrabă decât să aștepte rezultatele testelor. Deci, cu excepția cazului în care atât gripa, cât și coronavirusul încep să circule intens în același timp în orașul dvs., nu vă mirați dacă medicul dumneavoastră nu vă recomandă un test.

Și testarea pentru coronavirus poate fi dificilă, mai ales cu atâtea întârzieri de testare. Tipul PCR este mai precis decât „testele rapide de antigen” de 15 minute, dar poate dura ore sau chiar zile pentru a obține rezultate, în funcție de faptul dacă trebuie trimis la un laborator central.

Un test pozitiv înseamnă probabil că sunteți infectat, dar un test negativ nu ar trebui să fie de încredere; prea multe lucruri pot merge prost. Două teste PCR negative efectuate la o distanță de cel puțin 24 de ore sunt un indiciu mai bun dacă nu aveți infecții sau nu.