6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:44
No menu items!

Cum facem combinații alimentare sănătoase?

spot_img

Cum facem combinații alimentare sănătoase?

Este important să avem mare grijă la modalitatea în care combinăm alimentele. Prof. dr. Mencinicopschi recomandă:

Leguminoasele (fasole, soia, mazăre, năut, linte) sunt complementare amidonoaselor (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartof, porumb) și, împreună, cresc valoarea biologică a proteinelor.

Legumele bogate în săruri minerale, vitamine, antioxidanți (fasole păstăi, salată, varză, morcov, ceapă, usturoi, pătrunjel, țelină) se asociază bine cu mâncărurile proteice (carne, ouă, pește, soia, fasole, mazăre, năut, bob). Excepție fac legumele bogate în amidon (cartoful), care nu se asociază cu proteine de origine animală.

Asocierea grăsimilor cu verdețuri este favorabilă, deoarece sărurile minerale din acestea scindează ușor lipidele.

Pâinea dospită poate fi acceptată în combinație cu proteine animale (carne, ou, pește), dar în cantități moderate.

Laptele, cu compoziția sa particulară, face dificilă asocierea cu alte alimente. Excepția tolerată este combinarea cu pâinea care a suferit un proces de fermentație cu drojdie sau maia.

C.N.

Articolul precedent
Articolul următor