1.8 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 20:08
No menu items!

Cum evităm stresul la locul de muncă?

spot_img

Cum evităm stresul la locul de muncă?

Majoritatea femeilor sunt stresate la serviciu, din cauza colegilor neproductivi, a ședințelor dese fără rezultat, a clienților dificili sau a situațiilor delicate și nici partea masculină nu stă prea bine la acest capitol. În timp, stresul duce la reducerea productivității și a eficienței, la dispariția motivației în sarcinile pe care le avem de îndeplinit. Majoritatea angajatorilor își suprasolicită angajații, care acceptă compromisuri, deoarece nu își pot permite oricând să renunțe la locul de muncă. Cu toții ne dorim o cale de mijloc prin care să poată fi evitată sau redusă prezența stresului la serviciu și în viața cotidiană.

Este bine să vorbim despre stresul care ne cuprinde. Găsim o persoană de încredere cu care putem vorbi și  ne exteriorizăm când simțim că ne macină ceva. Posibilitatea de a împărtăși cuiva apropiat ceea ce ne deranjează, ne ajută să ne destresăm și să depășim mai ușor problemele. Dacă ținem supărarea în noi și nu discutăm despre ceea ce ne deranjează, riscăm să facem din țânțar armăsar. Dacă ne confesăm, reușim să ne relaxăm și să privim problema apăsătoare mai detașat, iar sfaturile primite din exterior ne ajută să găsim soluții pentru a ne schimba atitudinea și comportamentul în fața unor momente neplăcute.

Principala cauză a stresului este supraîncărcarea. Mulți angajați fac munca mai multor oameni, neavând încotro și aceasta le slăbește entuziasmul și energia necesare în fiecare zi. De aceea, este bine să păstrăm o relație bună cu colegii și, când simțim că nu mai facem față, să le cerem ajutorul. Munca trebuie împărțită, chiar dacă nu ne place lucrul în echipă sau considerăm că am fi terminat mai repede singuri. La rândul nostru, este bine să oferim ajutor, deoarece munca împărțită are șanse mari să se termine mai repede și mai bine.

Hidratarea cu apa este mai importantă decât cea cu cofeină, chiar dacă aceasta din urmă ne oferă energie și alungă somnul. Senzația de bine nu e de durată, în timp, ne sleiește de puteri și ne provoacă dependență. Ar trebui să înlocuim, treptat, cofeina cu apă, ceai sau fresh de fructe, pentru a ne menține hidratați și pentru a ne energiza corect.

Dacă nu dormim suficient, ajungem epuizați la serviciu și munca ne poate părea îngrozitor de dificilă. Somnul de noapte nu trebuie neglijat și, în funcție de nevoia organismului nostru, trebuie să dormim cele opt ore care ne sunt vitale refacerii organelor. Tot timpul trebuie să echilibrăm efortul cu relaxarea, deoarece lipsa somnului ne îngreunează sarcinile. Este important să ne asigurăm cele opt ore de somn pe noapte, astfel încât să facem față cu bine unei zile întregi de muncă.

Timpul liber și weekendul trebuie folosite la capacitate maximă. E bine să optăm pentru activități care ne relaxează și care ne ajută să petrecem timpul liber în mod plăcut. Împărțim timpul cu prietenii și familia și găsim împreună lucruri interesante de făcut. Când plecăm de la serviciu, ne deconectăm și nu rezolvăm acasă probleme de serviciu. Așadar, discuțiile despre locul de muncă sunt total interzise în afara orelor de program.

C.N.