Tot mai multe companii multinaționale își deschid centre regionale de operațiuni în România, iar efectul a fost că piața imobiliară a avut în 2016 unul din cei mai buni ani, potrivit unui raport publicat joi de Deloitte România, Reff și Asociații și Knight Frank Romania.
România a devenit o destinație tot mai atractivă pentru centrele regionale de operațiuni, în contextul creșterii PIB de 4,8% în 2016 și al avansului economiei din 2017, cel mai mare din spațiul UE.
”Climatul fiscal și juridic, alături depoziția geografică și forța de muncă bine pregătită, dar nu foarte costisitoare, sunt ingrediente-cheie care contribuie la atractivitatea României”, potrivit unui comunicat al Deloitte.
”Aceste centre generează cea mai mare cerere pe piața imobiliară din București și, în multe cazuri,sunt chiriașii principali aiacestor clădiri. Pentru noi este evident că centrele de operațiuni au dezvoltat hub-urile de birouri pe care le vedem astăzi, mai precis Floreasca-Barbu Văcărescu, Dimitrie-Pompeiu, zona centrală și de vest. (…) Aceste complexe au cea mai mare suprafață și cea mai mare cerere de pe piață. Anul trecut, zona de centru-vest a Bucureștiului a avut o cerere de 120.000 mp. București rămâne principalul vehicul pentru centrele de operațiuni, dar Timișoara, Cluj-Napoca și Iași vin din urmă foarte repede, a declarat Horațiu Florescu, Președinte Knight Frank România.
V.B.