-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:35
No menu items!

Cum comentează presa internațională victoria USL?

spot_img

Cum comentează presa internațională victoria USL?

Sondajele de opinie au relevat că guvernul român a obținut o victorie clară la alegerile legislative de duminică, deşi pare puțin probabil ca scrutinul să aducă stabilitate pentru o ţară aflată sub presiunea unei lupte politice, notează cotidianul britanic The Independent. Sistemul politic al ţării a fost grav afectat de neînţelegerile dintre premierul de stânga Victor Ponta şi preşedintele conservator Traian Băsescu, însă conform rezultatului alegerilor cele două forţe ar putea fi obligate să continue coabitarea incomodă, conchide The Independent.

La alegerile legislative de duminică, românii au susținut coaliţia de stânga condusă de Victor Ponta, actualul premier al României, într-un context în care o dispută încinsă între liderii tinerei democraţii ameninţă dezvoltarea economică a țării, informează  Wall Street Journal.

Irish Times consideră că victoria lui Victor Ponta la alegerile de duminică ar putea însemna o nouă rundă de luptă pentru putere cu Traian Băsescu şi ar putea îngreuna negocierile cu FMI pentru un nou acord, cel actual expirând la începutul anului viitor.

Românii au acordat votul lor USL-ului ca urmare a dezamăgirilor faţă de Băsescu şi ARD, care au  tăiat salariile şi au crescut impozitele. Creşterea economică mediocră nu va lăsa însă următoarei administraţii o prea mare marjă de manevră astfel încât să poată diminua reducerile de cheltuieli şi majorările fiscale.

New York Times este de asemenea de părere că rezultatele alegerilor ar putea crea noi dispute politice, ceea ce ar conduce către subminarea economiei țării care se confruntă deja cu dificultăţi şi totodată către întârzierea unui nou acord cu FMI.

Victoria lui Ponta la alegerile legislative pregăteşte o coabitare problematică cu preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu, subliniază şi Financial Times. Voturile obţinute de USL s-ar putea traduce în peste 60% din locurile din parlament, ceea ce ar face aproape imposibil ca Băsescu să nu-l nominalizeze premier pe Ponta, deşi preşedintele a precizat că ar putea numi pe altcineva.

În campania electorală, coaliția lui Ponta și-a luat angajamentul de a reîntregi salariile și de a reveni asupra majorărilor de impozite adoptate în cadrul programului de austeritate. Economiştii susțin însă că nu este clar cum anume va putea Ponta să îndeplinească aceste promisiuni.

BBC  subliniază de asemenea lupta acerbă dintre Băsescu şi Ponta considerând că, din această cauză, procesul de decizie politică a avut momente de paralizie.

BBC mai notează că România este al doilea stat cel mai sărac din UE, după Bulgaria şi se află sub monitorizarea strictă a UE din cauza preocupărilor privind independenţa justiţiei, corupţia şi influenţa politică asupra instituţiilor de stat. Totodată, România încearcă să negocieze un nou împrumut cu FMI.

Potrivit Euronews, votul alegătorilor români ar putea prelungi lupta destabilizatoare dintre cele două forțe de putere ale țării. Sondajele arată realegerea lui Victor Ponta, iar Traian Băsescu a declarat că nu-l va desemna pentru postul de premier. Dacă preşedintele își menține decizia, alegerea sa va avea oricum nevoie de aprobarea Parlamentului.   C.I.