2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:51
No menu items!

Cum au eșuat negocierile politice pentru prelungirea stării de alertă. Guvernul pregătește ordonanța

spot_img

Raed Arafat nu a reușit să-i convingă, miercuri, pe liderii PSD, Pro România și USR, la Palatul Parlamentului ca există suficiente argumente tehnice pentru prelungirea stării de alertă după 16 iunie, dată la care aceasta expiră. Cu toate acestea, Ludovic Orban a precizat că ordonanța de urgență pentru prelungirea restricțiilor va fi pe masa guvernului joi, urmând să ajungă pentru vot, conform legii, în Parlament.

Șeful DSU a încercat să îi convingă pe liderii PSD, Pro România, USR și ALDE să voteze în Parlament prelungirea stării de alertă. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut la întâlnirea cu Arafat o lege prin care să fie implementate unele măsuri, printre care purtarea măștilor în spații închise, în timp ce USR a solicitat prelungirea stării de alertă doar în zonele în care există un risc mare de infectare.

„Arafat a zis că va veni cu cifre și analize la proiectul de HG privind prelungirea stării de alertă. Decidem atunci. Am ținut toate porțile deschise, dar vrem să vedem fundamentare solidă și tratare diferențiată de la zonă la zonă”, au declarat surse politice din USR, pentru Digi24.ro.

La întâlnire, PSD a mai cerut redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, oprirea achizițiilor directe făcute de Guvern și testarea celor care vin din străinătate și stau în izolare 14 zile. O parte dintre solicitări ar fi fost posibile, a scris Agerpres, cum ar fi oprirea achizițiilor directe.

„Așteptăm să vedem propunerea concretă a Guvernului, pentru că aceste măsuri pot fi implementate și fără stare de alertă. PSD va sprijini în Parlament implementarea unor măsuri responsabile de protecție la adresa populației”, susțin surse din PSD.

USR a avut propriile solicitări și argumente.

„Am menţionat foarte clar poziţia USR privind necesitatea ca, acolo unde nu mai sunt cazuri deloc (…), nu mai există nicio justificare pentru a păstra blocată activitatea economică sau parte din activitatea economică. Şi, din acest punct de vedere, i-am propus domnului Arafat varianta prin care starea de alertă să fie menţinută doar acolo unde cifrele şi datele o solicită„, a declarat Barna la Parlament.

El a menţionat că, printre priorităţile enumerate de Raed Arafat, în cadrul discuţiilor, se numără păstrarea coordonării centrale a răspunsului la epidemie, păstrarea posibilităţii de detaşare a medicilor, păstrarea acelor măsuri de siguranţă individuală – distanţarea socială, purtarea măştilor în spaţii închise, precum şi partea de triaj.

În cadrul întâlnirii, s-a mai discutat o propunere făcută de liderul USR – ca această perioadă de stare de alertă să fie doar de 15 zile, şi nu de 30 de zile.

„Din punctul meu de vedere – şi atunci se va vedea şi poziţia USR – va conta foarte mult care vor fi argumentele efective care vor fi prezentate de către Guvern pentru justificarea acestei măsuri. Am spus: „Daţi-ne argumentele, convingeţi-ne de ce pentru România este necesar să continuăm această stare de alertă. (…) Sunt foarte multe municipii şi oraşe în ţară unde nu mai sunt cazuri deloc şi atunci trebuie să avem un răspuns şi prelungirea acestui mesaj că suntem într-o stare de alertă riscă să nu mai fie respectat de cetăţeni, dacă nu există nişte argumente în spate„, a spus liderul USR.

Potrivit acestuia, „legea alternativă propusă de PSD este ultima dintre opţiuni”.