-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:39
No menu items!

Cum arată viaţa sub ISIS

spot_img

ISIS-Mosul-Iraq-AP-640x480

 

La începutul lunii Aprilie, forţele irakiene au recucerit oraşul Tikrit, de sub controlul ISIS. Chiar dacă asta a reprezentat o victorie majoră asupra Statului Islamic, operaţiunea a avut loc mult prea târziu pentru mulţi dintre locuitorii din Tikrit. Guvernarea grupului militant devastase deja viaţa civilă din oraş.

Până la momentul eliberării de către armata irakiană, populaţia antebelică de 200.000 de locuitori fusese deja redusă la câteva sute de localnici în oraş şi la câteva mii în peisajul rural înconjurător. Este uşor să vezi de ce. Viaţa într-un oraş ocupat de ISIS reprezintă o serie de orori, variind de la colapsul total al serviciilor sociale, la execuţii sumare brutale.

Una dintre poveşti, despre un om pe nume Basil Ramadan care a ucis şapte luptători ISIS după ce militanţii i-au executat cei patru fii, surprinde într-adevăr cât de odioasă devenise viaţa în Tikrit:

Tuturor locuitorilor care au lucrat pentru armata irakiană sau pentru poliţie li s-a spus ca vor fi executaţi dacă nu predau armele şi nu plătesc o amendă de 2.500 de dolari. Dar chiar şi cei care s-au supus şi au plătit au fost pedepsiţi sever. Un caz extraordinar este cel al lui Basil Ramadan, un fost ofiţer în Garda Republicană înainte de 2003, tatăl a patru fii, membri ai armatei irakiene. Familia sa a rămas în oraş dupa invazia ISIS şi a plătit tributul cerut.

Însă fiii săi erau suspectaţi că ar fi furnizat informaţii pentru Bagdad, aşa că au fost executaţi. La câteva zile după ce al patrulea a fost ucis, Ramadan şi-a chemat toţi prietenii, pentru a le spune că va pleca definitiv din Irak. Prea mult din sângele familiei sale fusese vărsat, spunea el, iar aceasta era singura modalitate prin care putea să îşi păstreze demnitatea. Imediat ce a terminat de vorbit cu prietenii săi, a luat o mitralieră şi a intrat într-o clădire oficială a Statului Islamic. A reuşit să ucidă şapte militanţi până să fie împuşcat mortal.

Acest tip de brutalitate expune unul dintre defectele majore ale Statului Islamic: nu au o guvernare solidă. ISIS este obsedat de cucerirea teritoriilor în care să stabilească un califat. Dar cucerirea Pământului nu este totul – pentru a menţine un teritoriu este necesar să guvernezi civilii din zona respectivă. Iar ISIS, după cum ilustrează povestea lui Ramadan, nu lucrează deloc cu oamenii de al căror sprijin ar avea nevoie pentru a guverna, într-adevăr, teritoriile deţinute in Irak. Modul brutal în care interpretează legea Sharia şi abordarea criminală în legătură cu disidenţa a înstrăinat localnicii Suniţi care poate că s-ar fi gândit să coopereze cu gruparea radicală.

Însă în timp ce abordarea teribilă a Statului Islamic poate reprezenta o slăbiciune strategică, este mult mai rău pentru oamenii din Irak. Guvernarea Statului Islamic este atât de distructivă, atât asupra infrastructurii cât şi asupra încrederii localnicilor, încât refacerea stabilităţii şi restabilirea controlului va reprezenta o sarcină monumentală pentru guvernul irakian.

De la eliberarea de sub dominanţa ISIS, sute de criminali operează fără probleme, jefuind şi distrugând proprietăţi. Într-un cartier, peste un sfert dintre case au fost distruse după ce militanţii ISIS au fost alungaţi, iar plângeri asemănătoare apar în fiecare zi. Consiliul provincial şi guvernatorul nu au putut să se întoarcă în oraş până la momentul de faţă. Serviciile municipale încă nu au fost restaurate şi foarte puţine afaceri au fost redeschise. Mulţi dintre locuitorii oraşului sunt furioşi pe armată şi pe poliţie pentru eşecul în a restabili ordinea şi pentru refuzul guvernului în a recunoaşte faptul că există o problemă.

Înfrângerea militară în Tikrit evidenţiază faptul că ISIS pierde războiul pentru Irak. Dar simpla înfrângere a Statului Islamic pe câmpul de luptă nu va fi suficientă pentru a vindeca cicatriciile rămase în urma guvernării sale.

O.C.

Sursa foto: breitbart.com