A permite platformei TikTok să continue să fie operat de actuala sa societate-mamă ar putea permite guvernului chinez să influențeze în mod ascuns alegerile din SUA, a arătat Departamentul de Justiție într-un document depus în instanță.
Într-un dosar aflat pe rolul unei curți federale de apel, procurorii americani și-au exprimat îngrijorarea că algoritmul TikTok ar putea fi utilizat într-o campanie de „manipulare secretă” pentru a „influența opiniile americanilor în scopuri proprii”.
„Printre altele, ar permite unui guvern străin să interfereze în mod ilicit cu sistemul nostru politic și cu discursul politic, inclusiv cu alegerile noastre”, au scris procurorii. Dosarul a adăugat: „dacă, de exemplu, guvernul chinez ar determina că rezultatul unei anumite alegeri americane este suficient de important pentru interesele chineze”.
„A permite guvernului chinez să rămână pregătit să utilizeze TikTok cu eficiență maximă într-un moment de importanță extremă reprezintă o amenințare inacceptabilă la adresa securității naționale”, au scris procurorii, citați de CNN.
Dosarul început de Departamentul de Justiție al SUA este un răspuns la un proces federal intentat de TikTok împotriva guvernului SUA în luna mai, în încercarea de a bloca o lege care ar putea forța interzicerea aplicației la nivel național.
Această lege, pe care președintele Joe Biden a semnat-o în aprilie, prevede că TikTok trebuie să găsească un nou proprietar până la jumătatea lunii ianuarie 2025 sau va fi interzisă complet în Statele Unite.
În procesul lor, TikTok și Bytedance (compania care deține platforma de socializare) susțin că legea americană este neconstituțională, deoarece încalcă drepturile la liberă exprimare și împiedică accesul americanilor la informații legale. „Pentru prima dată în istorie”, au scris avocații TikTok în proces, „Congresul a promulgat o lege care supune o singură platformă de exprimare numită unei interdicții permanente, la nivel național, și interzice fiecărui american să participe la o comunitate online unică cu peste 1 miliard de persoane din întreaga lume”.
Procesul vine după ani de acuzații din partea SUA conform cărora legăturile TikTok cu guvernul chinez ar putea expune informațiile personale ale americanilor. Departamentul de Justiție afirmă acum că TikTok aplică în mod eronat Primul Amendament.
„Statutul vizează preocupările legate de securitatea națională, specifice legăturii TikTok cu o putere străină ostilă, și nu orice suprimare a exprimării protejate”, se arată în documentul Departamentului de Justiție, adăugându-se că ByteDance ar putea vinde TikTok unei filiale americane, iar aplicația ar putea funcționa în SUA fără întrerupere.
Elena Cristea