4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:59
No menu items!

Cum ar arăta un război deschis între Israel și Iran

spot_img

Războiul dintre Iran și Israel nu ar fi în beneficiul nimănui în regiune și în lume, deoarece ar sfârși probabil într-o bătălie crâncenă de care forțele regionale s-ar ține departe. Cei mai puternici aliați ai fiecărei părți, SUA și Rusia, au făcut apel constant la reținere pentru evitarea escaladării.

„Sincer, niciunul dintre statele arabe nu ar vrea să ia partea niciuneia dintre cele două tabere în acest conflict”, a explicat Matt McInnis, senior fellow la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA, citat de Fox News. „Ele ar putea fi inevitabil atrase în el și cred că acesta este unul dintre lucrurile de care Iranul este foarte îngrijorat”.

„[Iranul nu este] foarte sigur dacă eforturile Israelului din ultimii ani de a spori relațiile diplomatice și de securitate cu state precum Arabia Saudită, Emiratele, Qatar, Kuweit și altele sunt suficiente pentru a ține aceste state în afara unui conflict mai mare”, a adăugat McInnis.

„Bazele noastre și ale altora din aceste țări, într-un conflict mai mare și mai amplu, ca parte a susținerii și apărării Israelului, este în mod evident foarte complicat”, a explicat McInnis. „Cred că de partea iraniană, cu siguranță sirienii vor fi de partea lor, dar nu știu ce sprijin material oferă, în afară de faptul că ar putea permite Iranului să folosească teritoriul sirian pentru atacuri”.

Cine se teme de escaladare

SUA și aliații săi europeni se tem că atacul din 1 aprilie din Siria, în urma căruia au fost uciși mai mulți ofițeri iranieni, ar putea împinge Israelul și Iranul în pragul unei situații pe care au evitat-o timp de decenii: un război deschis.

Până noaptea trecută, Iranul, cu o singură excepție, a folosit puncte proxy pentru a ataca Israelul, în timp ce Israelul a evitat loviturile aeriene pe teritoriul iranian. Acum, Israelul s-a confruntat represalii pentru atacul din Damasc.

Singurul precedent de atac al Iranului asupra teritoriului israelian a avut loc în 2018, când Teheranul a tras rachete din Siria asupra pozițiilor din Platoul Golan.

O altă probabilitate este războiul cibernetic. În urmă cu mai bine de un deceniu, un program malware cunoscut sub numele de Stuxnet a compromis operațiunile unei instalații iraniene de îmbogățire a uraniului în ceea ce s-a suspectat a fi fost o operațiune americană și israeliană. De asemenea, Iranul a lansat propriile atacuri, inclusiv un hacker care a încercat să paralizeze computerele și fluxul de apă pentru două districte israeliene, potrivit Council on Foreign Relations.

Cum se compară capacitățile militare israeliene și iraniene?

Forțele israeliene sunt net superioare celor iraniene atunci când vine vorba de tehnologie. Cu toate acestea, Iranul are în arsenalul său stocuri masive de arme ieftine, dar eficiente.

Din 2022, Iranul a furnizat peste 1.000 de UAV Shahed-136, precum și UAV Shahed-131 și Mohajer-6, pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina. În luna mai, Iranul a început să asiste Rusia în stabilirea unei instalații de producție a UAV-urilor Shahed-136 în Rusia, potrivit DIA. Așadar, se poate presupune că Iranul are în inventarul său sute, dacă nu chiar mii de drone unidirecționale pentru a ataca Israelul.

Israelul ar contracara rachetele balistice cu interceptoarele sale Arrow, iar atacurile cu drone, posibil cu sistemele de apărare aeriană David’s Sling și poate cu un sistem numit Drone Guard, fabricat de ELTA Systems.

Cine sunt aliații lor? Ce roluri ar putea juca aceștia?

Cei mai importanți aliați ai Iranului sunt milițiile șiite din Liban, Irak, Siria și Yemen, pe care le sprijină cu bani, arme și pregătire.

Miliția libaneză Hezbollah ar fi în măsură să joace cel mai important rol. Aceasta a purtat lupte repetate cu Israelul și a lansat în mod regulat rachete, mortiere și rachete în nordul Israelului de când a izbucnit războiul din octombrie între Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas, susținută de Iran.

Arsenalul Hezbollah conține peste 70.000 de rachete și rachete, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și rachete ghidate cu precizie, potrivit serviciilor de informații israeliene. O escaladare a atacurilor sale asupra Israelului ar putea testa apărarea țării într-un moment în care aceasta se confruntă, de asemenea, cu Iranul și Hamas.

Singurul aliat de stat al Iranului în Orientul Mijlociu este Siria. Este puțin probabil ca guvernul președintelui Bashar al-Assad să fie de ajutor, având în vedere că încă se luptă să obțină controlul asupra întregii țări după izbucnirea războiului civil în 2011.

Iranul are relații bune cu Rusia, deși războiul acesteia din Ucraina ar limita probabil capacitatea sa de a ajuta, și cu China, care a cumpărat petrol iranian, deși rămâne sancționată de SUA și de aliați.

Israelul are SUA de partea sa. Statele Unite deja accelerează livrările de muniții către Israel pentru a-l ajuta să lupte împotriva Hamas. Printre forțele americane din regiunea Orientului Mijlociu se numără două crucișătoare ale marinei americane care s-au mutat în estul Mediteranei la începutul lunii aprilie, potrivit unui oficial militar: USS Carney și USS Arleigh Burke, ambele capabile de apărare aeriană.