Un raport al Diviziei antiteroriste a Poliției franceze, intrat în posesia jurnaliștilor New York Times, face, pe 55 de pagini, o radiografie a grupării teroriste Stat Islamic, considerată până nu demult, de serviciile secrete europene, incapabilă să comită atacuri de amploare pe bătrânul continent. Raportul a fost realizat după atentatele de la Paris, din toamna anului trecut.
Potrivit documentului, atacatorii – care fac parte din ceea ce autorii raportului numesc “aripa externă” a Stat Islamic – cunosc extrem de bine tactici teroriste, inclusiv să confecționeze veste explozive și să organizeze atacuri cu bombă coordonate. În plus, știu cum să procedeze astfel încât să întârzie sau să împiedice complet reacția forțelor de ordine.
Cum au ajuns în Europa
Teroriștii au exploatat deficiențele în controlul la frontierele statelor membre UE și au reușit să pătrundă în Europa fără a fi detectați. Asta, și cu ajutorul unor documente false, extrem de bine realizate, procurate de pe teritoriul Belgiei.
„Noi nu facem schimb de informații. Nici măcar nu ne-am pus de acord asupra transcrierii numelor din arabă sau scrise cu litere chirilice. Așa că, dacă cineva intră în Europa prin Estonia sau Danemarca, probabil nu l-am înregistrat la fel în Franța sau Spania”, spune Alain Chouet, fost șef al serviciilor secrete franceze.
Oficiali francezi din serviciile de securitate și infomații susțin, potrivit aceluiași document, că au avertizat de nenumărate ori că sunt posibile mai multe atacuri, dar au admis, în același timp, că nu-i pot monitoriza nici măcar pe toți europenii care s-au alăturat grupării și care călătoresc spre și dinspre bastioanele Stat Islamic din Siria și Irak. În plus, serviciile de informații occidentale au arătat că mai multe rețele teroriste islamiste sunt deja operaționale în Europa.
Raportul Poliției franceze, coroborat cu sute de pagini de declarații ale martorilor atentatelor de la Paris, arată că autoritățile europene au încă o lungă serie de întrebări legate de câți membri ai rețelei teroriste se află în Europa, de modul în care atacatorii au fost instruiți, de modul în care au ajuns pe teritoriul Europei, de liderii Stat Islamic care i-au trimis aici din Siria, precum și de tehnicile și procedurile de criptare și de securitate pe care teroriștii le folosesc pentru a nu fi descoperiți înainte de a realiza atacurile.
Spre exemplu, una dintre femeile care a supraviețuit atentatelor din Paris a povestit că, după ce a fost luată ostatică, a reușit să vadă ce era afișat pe ecranul laptopului unuia dintre teroriștii de la Bataclan. „Era ceva bizar. Se uita la mai multe linii, linii de cod. Fără imagini, fără internet”, a povestit aceasta, confirmând că atacatorii au folosit un soft de codare. Ea a mai dezvăluit că sistemul telefonic de alertare al Poliției – cu binecunoscutul mesaj „Apasați tasta 1” sau „Apăsați tasta 2” – a îngreunat comunicarea ostaticilor cu forțele de ordine.
Triperoxid de triacetonă (TATP), „semnătura” Stat Islamic în Europa
Potrivit raportului, pentru atentatele comise până acum în Europa, membrii Stat Islamic au folosit Triperoxid de triacetonă (TATP) – un explozibil extrem de puternic, devenit „semnătura” Stat Islamic în Europa.
Motivul pentru care grupul terorist folosește acest exploziv special, spun experți citați de New York Times, este disponibilitatea ingredientelor. Dar, crearea unei bombe eficiente poate fi dificilă, iar faptul că atacatorii au reușit să comită atacuri “bombă după bombă” reprezintă – în opinia acelorași experți – indicii că rețelele sunt bine formate și calificate.
Acest tip de explozibil a fost descoperit încă din 2013 asupra lui Ibrahim Bouda, cetățean francez întors din Siria. Înainte de a se înrola în Stat Islamic, el a fost arestat la Cannes.
Jurnaliștii New York Times au ajuns la concluzia că, în ciuda nenumăratelor indicii pe care le-au avut, autoritățile europene nu au reușit să-și dea seama că, timp de mai mulți ani, gruparea Stat Islamic a pus la punct o mașinărie ucigașă performantă, care are ca țintă precisă Europa.
R.D.
foto: cnn