3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024 - 4:56
No menu items!

Cum abordează propaganda rusă victoria lui Donald Trump

spot_img

Mijloacele tradiționale de propagandă ale Rusiei sunt mult mai sceptice în privința lui Donald Trump decât erau acum opt ani, când a început primul mandat al președintelui american, potrivit unei analize a site-ului francez TF1.

Luni, presa americană a dezvăluit că Donald Trump a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin. Această informație a fost negată de Kremlin, a cărui părere despre noul președinte s-a modificat semnificativ.

Propaganda de stat a Rusiei în privința lui Trump este un amestec de cinism și fermitate.

În mod clar, înfrângerea Kamalei Harris i-a luat prin surprindere pe acești actori de la Moscova. Potrivit mai multor relatări din presa rusă independentă (din exil), apropiații guvernului se așteptau ca Harris să câștige la o diferență infimă, suficient pentru ca tabăra MAGA (Make America Great Again) să pună la îndoială autenticitatea rezultatelor și să provoace haos.

Autoritățile de la Moscova sperau la revolte și la destabilizarea țării, după cum afirmă site-ul Meduza. Această strategie a reieșit din încercările de ingerință observate în timpul alegerilor. Operațiunile rusești au vizat subminarea încrederii americanilor în procesul electoral. De fapt, puținele demonstrații ale susținătorilor democraților care au izbucnit a doua zi după alegeri au fost larg mediatizate în presa rusă, unele mass-media vorbind despre „mii de migranți care au ieșit în stradă”.

Miza propagandei ruse este sublinierea faptului că societatea americană este fracturată. a dorit, de asemenea, să sublinieze această. Într-un interviu acordat agenției de stat RIA Novosti, Maria Zaharova purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, a declarat că Donald Trump ar trebui să fie recunoscut pentru capacitatea sa de a „percepe Statele Unite ca o societate bolnavă”.

MAE rus a transmis ptintr-un comunicat: „Nu ne facem iluzii cu privire la președintele american ales. Elita politică aflată la putere în Statele Unite, indiferent de apartenența politică, aderă la atitudinile antirusești și la linia de îndiguire a Moscovei”.

Ipoteza ca Trump și Putin să fi vorbit șa telefon a fost luată în râs de televiziunile din Rusia. ”Ar fi drăguț dacă [Trump] l-ar suna pe Vladimir Putin și nu ar răspunde”, a glumit Ivan Trushkin, prezentatorul NTV, un canal privat deținut de grupul Gazprom. La televiziune, miliardarul este aproape transformat într-un idiot util. „Sunt pentru Trump pentru că este un distrugător”, a declarat expertul Andrei Sidorov.

Acesta a adăugat că victoria republicanului va duce la „război civil”. „Adversarul nostru geopolitic se va prăbuși fără ca noi să folosim măcar o rachetă”.

„Trump face totul pentru a distruge America”, confirmă propagandistul Vladimir Soloviev.

În timp ce victoria lui Donald Trump abia fusese oficializată, Rossia-1 a ținut să marcheze revenirea Melaniei Trump înapoi la Casa Albă prezentând toate fotografiile nud ale acesteia, spre amuzamentul invitaților.

Această strategie de denigrare poate fi explicată printr-o schimbare clară față de 2016. De acum înainte, propagandiștii au un singur mesaj de transmis: Vladimir Putin este șeful. „Prin succesele noastre pe câmpul de luptă, în economie și prin capacitatea noastră de a menține țara unită, suntem acum într-o poziție de forță”, a rezumat Dmitri Evstafiev, de exemplu, editorialist la Russia Today, canalul de știri rusesc finanțat de stat.

Același lucru a fost valabil și pentru Olga Skabeeva. În emisiunea sa, „Păpușa de fier a lui Putin” a asigurat că nici Rusia, nici Coreea de Nord nu sunt interesate de negocieri cu Statele Unite. „Poziția Moscovei s-a schimbat”, a insistat ea, amintind că în 2016 Donald Trump „îi lingea cizmele lui Putin”.

Pentru ea, ca și pentru celelalte voci ale Kremlinului, problema-cheie rămâne războiul din Ucraina. Prin urmare, a fost plin de ironie faptul că ea a subliniat joi că planul de a „rezolva războiul din Ucraina în 24 de ore” promovat de Donald Trump este sortit eșecului. „Între timp, ne îndreptăm spre victorie pe cont propriu, fără ajutorul niciunui american”.

Spre deosebire de 2016, când unii propagandiști ruși au fost foarte entuziasmați de sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, de data aceasta ei își temperează clar așteptările. Ideea este de a nu trage nicio concluzie cu privire la motivațiile noului președinte american și de a continua să mențină narațiunea potrivit căreia Rusia nu este izolată, ci în fruntea unei „coaliții anti-occidentale”. În Meduza, o sursă apropiată Kremlinului rezumă: „Acesta nu este același Putin care a fost în 2016. El nu mai este interesat de compromisuri [cu Occidentul]”.

T. S.