7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:50
No menu items!

Cum a vândut Nicușor Constantinescu un port la Dunăre cu 1,2 milioane lei

spot_img

Preşedintele CJ Constanţa este urmărit penal de DNA pentru că a vândut „pe persoană fizică” unui cetăţean Portul Izvoarele și terenul aferent, de 1,7 hectare, luciu de apă şi pădure

Nicusor Constantinescu_SZ

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este urmărit penal de DNA pentru că a vândut unui cetăţean din Drăgăneşti-Olt, un port şi 1,7 hectare de teren (luciu de apă şi pădure) din satul Izvoarele, comuna Lipniţa.

Portul a fost tranzacţionat, în vara lui 2009, în faţa notarului Ruxandra Darie, soţia vicepreşedintelui CJ Constanţa, cu 1,2 milioane de lei. Într-un răspuns oficial solicitat de Sursa Zilei, Ministerul Transporturilor susţine că nu are nicio idee despre situaţia Portului Lipniţa, întrucât nu s-ar afla pe lista sa de obiective. Răspunsul ocoleşte realitatea, întrucât la dosarul DNA există documente care atestă valoarea portului ca „investiţie în curs” a Ministerului Transporturilor.

Investiții dinainte de ’89, abandonate 20 de ani

În anii `80, statul român a construit pe malul Dunării, în aval de Cetatea Păcuiul lui Soare, un port. În realitate un cheu, un acostament din beton al cărui scop era acela să primească şlepurile care încărcau calcarul extras de la Oltina şi Canaraua Fetii şi îl duceau la combinatul Siderca din Călăraşi. Tot atunci, în apropierea cheului a fost începută şi construcţia unui funicular, care trebuia să ajute la încărcarea mărfurilor. După falimentul companiei miniere Dobromin SA şi a clientului Siderca Călăraşi, Portul Izvoarele (numit aşa după satul la marginea căruia a fost construit), a fost abandonat. De altfel, construcţia era atât de fragedă la Revoluţie, încât puţini dintre localnici mai au în minte imaginea unei barje încărcate cu piatră. La 20 de ani distanţă, când statul român părea să fi uitat de investiţia din mijlocul pustiei dobrogene, un primar local s-a împroprietărit el însuşi cu lucrarea şi terenul aferente. Este vorba despre Florin Georgel Onescu, primarul comunei Lipniţa, omul care printr-o simplă hotărâre de Consiliu Local, dată în primăvara lui 2009, a trecut construcţia hidrotehnică din proprietatea publică a statului, în proprietatea privată a Primăriei pe care o conduce și acum. Aşa s-a transformat portul Izvoarele în Portul Lipniţa – denumire sub care ar fi fost făcute mai multe studii de oportunitate în vederea concesionării.

Primarul Onescu a organizat o licitaţie publică la care s-a înscris un singur ofertant – Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, prin Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, condusă de Amuraş Tănase. Licitaţia a fost câştigată la a doua strigare de CJ Constanţa,  care şi-a îmbogăţit astfel patromoniul instituţiei cu estacada (cheul) în suprafaţă de peste 1.300 de mp, luciul de apă adiacent/fundul Dunării, lunca (inclusiv funicularul) şi o zonă împădurită care aparţinea în drept Direcţiei Silvice. Preţul cel mai mare oferit a fost 1,2 milioane de lei.

Președintele CJ Constanța renunță imediat la portul cumpărat, în favoarea unui cetățean din Olt

Portul Izvoarele

Uimitor este că după ce a devenit proprietar peste Portul Izvoarele, printr-un act semnat în faţa notarului Ruxandra Darie (soţia vicepreşedintelui CJ Constanţa – Cristian Darie), Nicuşor Constantinescu a propus Consiliului Judeţean să concesioneze proaspăta achiziţie „unui agent comercial privat” pentru următorii 49 de ani. În expunerea de motive depusă de Cabinetul Preşedintelui CJ Constanţa se arată că doreşte concesionarea estacadei şi a celor 17.000 de mp către un agent economic privat care poate obţine fonduri europene pentru devoltarea unui terminal cerealier, fonduri la care CJ Constanţa nu are acces ca instituţie publică. Noul proprietar ar fi devenit, conform relatărilor din presă, Ion Andronic Niţu, cetăţean şi el, ca şi primarul din Lipniţa, al comunei Drăgăneşti Olt, din judeţul Olt. De altfel, presa locală a relatat, în 201,2 despre controlul pe care fostul prefect al Constanţei, Claudiu Palaz l-a dispus, pentru cele două vânzări succesive ale portului Izvoarele. El spunea atunci  că a sesizat poliţia şi parchetul, deoarece și terenul și estacada erau proprietatea statului, așadar nu puteau fi privatizate sau concesionate decât printr-o hotărâre de Guvern. Este vorba despre terenuri şi obiective care aparţineau Ministerului Transporturilor, Direcţiei Silvice şi Ministerului Mediului, prin Apele Române. Claudiu Palaz mai susținea că exista încă de atunci dosar la poliția constănțeană, după sesizarea Curții de Conturi din 2010, dar dosarul s-a blocat.

Într-un răspuns oficial solicitat de Sursa Zilei, Ministerul Transporturilor susţine că nu are nicio idee despre situaţia Portului Lipniţa, întrucât nu s-ar afla pe lista sa de obiective. Răspunsul ocoleşte realitatea, întrucât la dosarul DNA există documente care atestă valoarea portului ca „investiţie în curs” a Ministerului Transporturilor.

Ministerul Transporturilor nu deţine informaţii tehnice şi financiare despre construcţia acestui port. Nu este înscris în Lista cuprinzând porturile şi locurile de operare deschise accesului public. De asemenea, Lacul Oltina nu este înscris în Lista căilor navigabile în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României.

Ministerul Transporturilor

Nicușor Constantinescu şi primarul Onescu, suspecţi la DNA

După doi ani de la sesizarea fostului prefect de Constanța, dosarul a ajuns la DNA Constanța, care i-a pus sub acuzare pe primarul din Lipnița și pe președintele CJ Constanța, pentru cele două licitații dubioase.

Aceste aspecte se referă la suspiciunea rezonabilă potrivit căreia Primăria comunei Lipniţa ar fi inventariat în mod nelegal în domeniul său privat, un imobil denumit Portul Izvoarele, deşi acesta aparţinea domeniului public al statului, iar ulterior şi-ar fi intabulat dreptul de proprietate și a vândut imobilul la licitaţie publică, el fiind cumpărat de Consiliul Județean Constanța contra sumei de 1.254.855 lei. Aceasta, în condițiile în care anterior, la data de 28.09.2007, cu ocazia inventarierii bunurilor care aparțineau domeniului public al comunei, primarul comunei Lipniţa Onescu Florin Georgel şi-a exercitat defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia ocupată cu privire la inventarierea bunurilor aparţinând domeniului public al comunei, incluzând în această categorie şi Portul Izvoarele, deşi acesta aparţine, potrivit legii, domeniului public al statului, fiind inalienabil, imprescriptibil şi insesizabil. La data de 17.07.2009, președintele CJ Constanța Nicușor Constantinescu a dobândit, pentru şi în numele Consiliului Judeţean Constanţa, Portul Izvoarele, în condițiile în care avea cunoștință despre împrejurările anterioare privind statutul acestui bun imobil.

DNA
pentru Sursa Zilei

Primarul din Lipniţa şi-a exprimat, la vremea primei tranzacții, punctul de vedere. Florin Georgel Onescu a susţinut că vânzarea a fost înregistrată la OCPI şi Cartea Funciară, instituţii care au validat astfel operațiunea. În plus, Onescu i-a amintit prefectului Palaz că putea să critice licitaţiile încă din 2009, când era secretar general în Prefectură şi, deci, ar fi putut să afle despre vânzarea portului Izvoarele când instituţia avea posibilitatea să o atace în contencios.

Maia Constantin