-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:01
No menu items!

Cum a scăpat MRU de Blejnar și locotenenții acestuia

spot_img

Fostul comisar șef adjunct al Gărzii Financiare, Sorin Florea, dezvăluie într-o declarație dată în fața procurorilor DNA și obținută în exclusivitate de Sursa Zilei, cum a scăpat Mihai Răzvan Ungureanu, folosindu-l ca „buzdugan” pe fostul ministru de finanțe, Bogdan Drăgoi, de Sorin Blejnar și toți acoliții acestuia din conducerea ANAF.

Florea vorbește în declarația dată și despre Codruț Marta, Viorel Comăniță dar și despre relația acestuia cu omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Asta în contextul în care în referatul prin care procurorii DNA cereau vara aceasta arestarea lui Codruț Marta, Viorel Comăniță și a altor oameni de afaceri acuzați de contrabandă cu produse petroliere, în frunte cu Radu Nemeș, susțineau că Elan Schwartzenberg și-ar fi folosit relațiile la nivel guvernamental pentru a-l menține în funcție pe Sorin Blejnar și toți apropiații acestuia, iar în caz că nu ar fi reușit ar fi încercat să-l impună la conducerea ANAF pe Sorin Florea sau Viorel Comăniță.

 

„Prin luna februarie 2012, mă aflam în concediu în Austria împreună cu soția și copilul și am fost sunat de domnul Elan Schwartzenberg, care m-a rugat să îi transmit CV-ul meu, necomunicându-mi scopul acestuia. Menționez faptul că am avut mai multe discuții cu acest domn cu privire la demisia mea din Ministerul de Finanțe și încadrarea mea în domeniul privat, eventual pe una dintre firmele dumnealui. Nu am cunoștință unde a ajuns CV-ul meu și nici nu îmi aduc aminte dacă m-a avertizat domnul Elan să nu comunic nimănui împrejurarea că i-am dat acel CV”, a declarat Sorin Florea în fața procurorilor DNA.

Fostul adjunct de la Garda Financiară a mai susținut că nu i s-ar fi propus niciodată funcția de președinte ANAF, nu îl cunoaște pe Radu Nemeș – considerat capul rețelei de evaziune fiscală cu produse petroliere, dar că îl știe pe un alt afacerist anchetat, Ștefan Pușcașu, întrucât acesta este rudă cu fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruț Marta.

Episodul demisiilor și descinderea de la Constanța

Declarația dată de Sorin Florea în fața procurorilor DNA, dacă cele relatate de el sunt adevărate, arată faptul că demiterea lui Sorin Blejnar și a acoliților săi a fost o operațiune  pregătită din timp de fostul premier  Mihai Răzvan Ungureanu. Pretextul pentru decapitările de la ANAF l-a reprezentat un control, solicitat de fostul ministru al Finanțelor, Bogdan Drăgoi, la Oil Terminal Constanța.

 

“Legat de depunerea demisiilor, arăt următoarele: în cursul lunii martie 2012 ne-a fost solicitată prezența de către ministrul de finanțe, Bogdan Drăgoi, însoțit de aproximativ 80 de comisari ai Gărzii Financiare în localitatea Constanța, la sediul DGFP Constanța, unde urma să primesc obiectivele de verificat, într-un plic sigilat, la ora 5 dimineața. La acea oră, împreună cu conducerea DGFP Constanța și a altor comisari ai Gărzii Financiare, am desfăcut plicul unde era menționat ca obiectiv de verificare Oil Terminal, purtand mentiunea “aprobat” sau “avizat”, a ministrului Bogdan Drăgoi. Părerea mea e că dispoziția efectuării controalelor venea de la cabinetul primului ministru Ungureanu Răzvan Mihai. Am trecut imediat la organizarea echipelor de control pe cele trei locații ale SC Oil Terminal, am stabilit metodologia de verificare conform competențelor, ulterior comisarii deplasându-se la Oil Terminal și începând verificările. Menționez faptul că în permanență, am ținut legătura cu șefii de divizie, care coordonau verificările la fiecare punct de lucru, cerându-le imperativ să facă niște verificări clare, să nu le scape nimic și să scoată realizări din aceste verificări.Termenul de “realizări” l-am folosit pentru a defini eventualele prejudicii aduse bugetului de stat, prin existența unor diferențe existente între stocurile scriptice și faptice, coroborat și cu analizele fizico-chimice (solicitând totodată și o echipă de la OPC Constanța pentru prelevare de probe), ce urmau a se verifica la produsele depozitate”, a spus Sorin Florea la DNA.

Nemulțumirea de două milioane de dolari

Sorin Florea a mai susținutn că era sunat periodic de ministrul Finanțelor, Bogdan Drăgoi pentru a-i raporta operativ stadiul lucrpării. Florea susține că i-a spus acestuia că  volumul produselor este foarte mare, iar verificările vor mai dura.

La sfârșitul zilei eu m-am deplasat la București, unde am întocmit un raport preliminar cu constatările din acea zi, pe care l-am înaintat președintelui ANAF, domnului Sorin Blejnar. Acest raport era înaintat apoi de către președintele ANAF, ministrului de finanțe și primului ministru împreună cu toate societățile, care aveau calitatea de furnizor și client al Oil Terminal, comunicându-le totodată că verificările continuă. Ministrul de Finanțe nu a fost mulțumit de verificările efectuate operativ în acea zi, și a transmis președintelui ANAF să ne dăm toți demisia, începând de la președintele ANAF, comisarul general al Gărzii Finaciare, vicepreședintele ANV și inclusiv eu, comisar general adjunct al Gărzii Financiare. În aceeași zi cu toții ne-am scris demisiile, acestea urmând a fi înaintate primului ministru sau în cazul meu, președintelui ANAF. Ulterior acestei zile, necomunicându-ni-se dacă ni s-a aprobat demisia, am continuat verificările la Oil Terminal, am ordonat verificarea tuturor furnizorilor și clienților societății, am comunicat prin adrese oficiale cu Ministrul Economiei și Comerțului cu privire la un stoc minim de siguranță de păcura, ce ar fi trebuit să fie depozitat la acea dată la Oil Terminal, răspuns pe care l-am primit destul de târziu datorită unor schimbări de personal la minister. Menționez faptul că această verificare la Oil Terminal a avut ca finalitate estimarea unui prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de dolari, confiscarea unor contravalori și cantități existente în plus sau în minus față de gestiune și sesizarea DNA, Vama (ANV), cred că și organului fiscal, pentru continuarea verificărilor și luarea măsurilor legale”, a mai explicat Florea.

         

Eduard Elison