Sub coordonarea lui Vladimir Ciorbă și a asociaților acestuia, membrii grupării Nordis au premeditat pas cu pas mega-escrocheria de aproape 200 de milioane de euro. În plus, în timp ce înșelau sute de clienți, au beneficiat de protecție din partea autorităților: de la inspectori Antifraudă, acuzați acum de favorizarea infractorilor, la primării, Poliție Locală, ANPC, Inspectoratul de Stat în Construcții, sau ISU, care au asistat pasive la neregulile legate de construcția și darea în folosință a hotelului din Mamaia și până la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului care a avizat proiectul fără nicio verificare, deși legea era încălcată. Acestea sunt doar câteva dintre principalele concluzii care se desprind din referatul procurorilor DIICOT.
Fiecare dintre acuzații este susținută de probe care au ajuns pe masa judecătorului Curții de Apel București, așteptat să decidă miercuri arestarea liderilor grupului infracțional organizat, printre care se numără și fosta deputată Laura Vicol.
Primul pas: investiții masive în publicitate
Așadar, odată stabilit obiectul de activitate – cel al dezvoltărilor imobiliare – prin intermediul societății „mamă” – Nordis Management, până în anul 2018 o agenție imobiliară, fără niciun fel de experiență ca dezvoltator imobiliar, grupul a început promovarea mai multor proiecte, într-o perioadă foarte scurtă de timp (doar doi ani – 2019-2021), succesiv în mai multe zone din Romania, București, Sinaia, Brașov și Năvodari – Mamaia Nord.
„Într-o primă etapă, cea de marketing, au fost investite sume foarte mari de bani, proiectele au fost promovate pe toate canalele posibile de publicitate (în mediul on-line, publicații, Facebook, Instragram, media T.V., prin crearea unui site-propriu de prezentare și promovare, fizic prin panouri publicitare). Toate aceste modalități de publicitate au vizat prezentarea proiectelor care se doreau a fi edificate ca un ”concept unic, de noutate pe piața din România, cel mai mare proiect din Europa de est, un etalon pe segmentul rezidențial de lux (premium)”, folosindu-se în general termeni superlativi (”Singurul dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale de 5 stele din România” ”Cel mai remarcabil ansamblu rezidențial și hotelier de pe Drumul Poienii din Brașov, Nordis Brașov, ” Nordis Mamaia a deschis o perspectivă unică de investiție în România: „cumpără o cameră de hotel” sau a unui apartament cu administrarea proprietății asigurate și un randament anual garantat” ”Nordis Hotel Mamaia, cel mai mare hotel de 5 stele din România și cel mai mare hotel de leisure din Europa Centrală și de Est”), ”Nordis” este prezentat pe pagina web singurul dezvoltator hotels& residence din Romania cu capital autotohton 100% , companie fondata de Emanuel Poștoacă în anul 2008 și cu o experință de ”16 ani” în domeniul dezvoltărilor imobiliare”, subliniază procurorii.
Datele ANAF și ONRC contrazic, însă, cu cifre seci reclamele. De la înființare (2008) până în 2018, agenția imobiliară Nordis Management, cu experiență ZERO în dezvoltare imobiliară, a avut o cifră de afaceri de până în 100.000 euro, obținând rezultate financiare modeste, inclusiv în 2018, când a înregistrat doar pierderi.
„Așadar, încă de la momentul lansării proiectelor, dincolo de accentele megalomanice ale expunerii publice, se prezintă publicului și implicit potențialului consumator, cu intenție, o imagine deformată care nu corespunde adevărului obiectiv cu privire la experiența dezvoltatorului în acest domeniu, termenele de execuție și stadiul autorizării proiectelor deja lansate (spre exemplificare Proiectul Sinaia deși este promovat încă din anul 2019 și pus în vânzare, nu are nici la acest moment autorizație de construcție și nici nu a efectuat vreun demers în sensul depunerii documentației de autorizare la autoritatea publică competentă)”, mai notează procurorii.
Pasul doi: banii clienților, în buzunarele membrilor grupului
Începând cu anul 2019 încep să se încheie antecontracte de vânzare-cumpărare pentru proiectele intens promovate, iar încasările, generate exclusiv de avansurilor achitate de potențialii clienți, exclusiv.
Deși antecontractele, standardizate, au condiții greu de acceptat și clauze abuzive, în perioada 2019-2023, aproximativ 1.700 clienți, persoane fizice și juridice semnează pentru achiziția de apartemente în cele 4 proiecte promovate de Nordis, și achită, în total, aproximativ 195 milioane de euro.
Banii virați de clienți în conturile societăților grupului Nordis se evaporă apoi rapid în buzunarele membrilor grupării, prin mai multe metode – unele dintre ele utilizate de evazioniști în România în anii ’90, așadar, considerate rudimentare de inspectori antifraudă cu experiență.
„Spre exemplificare, în data de 27 ianuarie 2020 clientul Dragomir Luminița achită către Nordis Management suma de 88.003,08 lei în baza contractului de vânzare-cumpărare. La aceeași dată suma este transferată prin 2 operațiuni a câte 45.000 lei către numita Ivan Maria care în aceeași zi o redirecționează tot în 2 tranșe a câte 45.000 lei către numita Vicol Ciorbă Laura Cătălina, soția liderului grupării, Ciorbă Vladimir Răzvan. Așadar, în mai puțin de 24 de ore, sumele achitate de client ajung în contul bancar al numitei Vicol Laura Cătălina”, se arată în referatul procurorilor.
Pasul 3: delapidare, evaziune și spălare de bani, printr-o suveică de 47 de firme
Pentru a intra în posesia sumelor uriașe intrate în conturile firmelor din grupul Nordis, membrii grupării au recurs la toată plaja de ilegalități economice – bilanțuri contabile falsificate, tranzacții fictive, contracte de împrumut false – și au acționat printr-o suveică care a implicat nu mai puțin de 47 de firme, subliniază procurorii DIICOT.
„În cadrul acestor noi entități economice, al căror rol și scop reale, au fost devoalate pe măsura efectuării actelor de cercetare penală și administrării probelor, calitatea de asociat și/sau administrator au deținut-o aceeași membri ai grupării, direct sau prin intermediul societăților pe care le controlau (în unele societăți calitatea de asociat o deține o altă societate deținută de grupare), ajungându-se în situația în care anumite persoane, membri ai grupării, să dețină simultan calitatea de asociat și administrator în cadrul mai multor societăți. De asemenea, se remarcă schimbări periodice în structura acționariatului acestor societăți prin permutarea persoanelor care dețin calități oficiale (asociat și/sau administrator) precum și cesionarea unora din aceste entități către persoane greu identificabile (cetățeni din Bulgaria sau din Republica Moldova) și odată cu părțile sociale și arhiva contabilă”, este notat în referatul prin care se cere arestarea.
Clienții mințiți cu aroganță
Timp de 5 ani, clienții au fost mințiți permanent că își vor primi apartamentele. Cu cinism subliniază anchetatorii care redau o discuție telefonică dintre unul dintre acești clienți și Alexandru Mihai, unul dintre liderii grupului, asociat în Nordis.
„Din acest punct de vedere se remarcă cinismul de care da dovadă în raport cu persoanele care au achitat avansuri considerabile atunci când aceștia solicită explicații, oferindu-le fie justificări care nu au niciun fel de legătura cu realitatea, fie amânându-le continuu” se arată în referat.
În data de 08.04.2024, la ora 20:02:11, Mihai Alexandru de la postul telefonic cu numărul 0723100789, a fost contactat de către Șaitoș Bogdan Adalbert de la postul telefonic cu numărul 40746062777 și au purtat următoarea discuție:
Mihai Alexandru: Ce faceți domnul Șaitoș?
Șaitoș Bogdan Adalbert: Plec acasă, tu?
Mihai Alexandru: La birou, la birou, discutăm cu clienții fericiți
Șaitoș Bogdan Adalbert: Foarte bine, că le-ați promis…avioane
Mihai Alexandru: Păi așa s-au făcut banii domnul…Bogdan
Șaitoș Bogdan Adalbert: Care bani?
Mihai Alexandru: Banii care au construit aici
Șaitoș Bogdan Adalbert: Banii, banii
Mihai Alexandru: E, au fost odată niște bani
Șaitoș Bogdan Adalbert: A fost o vreme
Mihai Alexandru: A fost o vreme, da.
Autoritățile pasive în fața ilegalităților
Autoritățile care ar fi trebuit să avizeze șantierele Nordis – unde procurorii au descoperit nenumărate ilegalități – și cele care ar fi trebuit să sancționeze nerespectarea legii și nu au facut-o au un capitol dedicat în referatul procurorilor, în special în legătură cu Hotelul Nordis din Năvodari – Mamaia Nord. Dat în folosință ilegal, subliniază anchetatorii.
„Având în vedere tipul de activitate desfășurat de către grupul NORDIS, respectiv construcția unor imobile în cadrul unor șantiere deschise, au fost solicitate date și informații instituțiilor cu competențe de control pentru verificarea disciplinei în construcții (verificarea respectării autorizațiilor de construcție), respectiv Primăriei – autoritate emitentă a autorizației, Poliției locale și Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța, vizând modul de verificare a respectării autorizațiilor de construcție, dacă s-au efectuat controale și ce sancțiuni au fost aplicate. Analizându-se informațiile transmise, se constată o pasivitate a acestor instituții, în sensul în care, deși aveau atribuții pe această linie, fie nu au demarat și efectuat controale pe șantierele grupului NORDIS, fie dacă au făcut-o s-au rezumat la aplicarea unor sancțiuni modice, fără a urma pașii legali”, arată procurorii.
„Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, la rândul său, așa cum s-a explicat anterior, a eliberat cu ”ușurință” o autorizație de clasificare provizorie fără să verifice îndeplinirea tuturor condițiilor și, mai mult, nu a efectuat demersurile legale și în termenele legale pentru emiterea autorizației definitive”, adaugă anchetatorii, în același capitol.
Raluca Dan