-0.8 C
București
luni, 6 ianuarie 2025 - 7:57
No menu items!

Cum a picat fostul consilier al lui Traian Băsescu în mâinile procurorilor

spot_img

Dosarul patronului de la Tehnologica Radion i s-a tras de la „investiția” de milioane de euro făcută de regele asfaltului în rețeaua de firme-fantomă de la Prahova, controlată de Marcel Păvăleanu și alți lideri PSD locali

Berna Theodor

Procurorii prahoveni au luat la puricat întreaga rețea de firme controlată de patronul Tehnologica Radion descoperind că Theodor Berna, fost consilier al lui Traian Băsescu, pe când acesta era primarul Capitalei, a mai băgat alte câteva zeci de milioane de euro în societăți fără niciun fel de activitate, de unde banii erau scoși „la sacoșă”.

Anchetatorii au verificat contractele lui Berna din toată țara începând de la metroul din Drumul Taberei până la una din autostrăzile aflate acum teoretic în lucru. Magnatul a mai fost turnat la Parchet și de câțiva colaboratori. Administratorul proprietății private a lui Berna a recunoscut în fața anchetatorilor că omul de afaceri i-a dat bani să înființeze pe numele său o firmă pe care regele asfaltului a folosit-o în diferite licitații.

CITEȘTE ȘI

„Fauna” de la Cotroceni. „Beizadeaua” unui consilier, prietenă cu personaje colorate, cercetate în dosare penale

Procurorii de la Ploiești au susținut în fața instanței, atunci când au cerut mandat de arestare pentru Theodor Berna, că una dintre „săgețile” firmelor-fantomă, care scotea bani „cu sacoșa” pentru asfaltangiu, era Victoria Enică.

Victoria Enică este inculpat pentru același mod de operare în dosarul grupării Răzvan Alexe – Marcel Păvăleanu (fost angajat al Secretariatului General al Guvernului), dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro. Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova, a fost arestat preventiv ulterior, pentru trafic de influenţă, într-un dosar instrumentat de DNA Ploieşti în care procurorii îl acuză că ar fi obţinut peste 5 milioane de lei de la un om de afaceri care avea contracte cu Consiliul Judeţean Prahova (dosarul familiei președintelui CJ Prahova, Mircea Cosma).

Din probele adunate de procurori, rezultă că în cazul lui Theodor Berna, cele mai multe lucări contractate de acesta, prin firma Tehnologica Radion au avut apoi subcontractări sau lucrări fictive efectuate prin intermediul unor firme fantomă.

Sunt date ca exemplu, în referatul procurorilor, lucrările la Magistrala 5 Drumul Taberei – Universitate, lucrările de reparații Ion Mihalache (între Piața Victoriei și Calea Griviței), lucrări de reparații mai multe străzi din sectorul 2 (printre care Calea Moșilor, Grigore Moisil sau Fabrica de Gheață) dar și străpungerea Buzești – Berzei, cu reabilitarea străzii Gării de Nord. Practic, procurorii au verificat toate facturile emise de firma lui Berna către alte firme, apoi plățile emise de aceste firme și au demonstrat că multe lucrări au fost fictive, iar plățile au intrat într-un circuit de societăți fantomă, prin care s-au spălat zeci de milioane de lei.

Sintetizând, ca modalitate de săvârşire a infracţiunilor de evaziune fiscală , inc.Berna Theodor, administrator al S.C.T.C. S.R.L., în perioada 2009-2013, la nivel declarativ fiscal dar şi bancar, a simulat operaţiuni comerciale cu societăţile comerciale …, cu administratorii cărora a încheiat sau nu contracte comerciale de lucrări/prestări servicii, urmate de viramente bancare, fără ca în realitate, aceste lucrări/servicii să fi fost efectuate/prestate din imposibilitate materială, logistică dar şi salarială.

încheiere Tribunalul Prahova

Anchetatorii au mai constatat că în perioada 2005-2009, Theodor Berna a simulat de mai multe ori cumpărarea unor mari suprafețe de terenuri, pe raza mai multor localități, tranzacțiile fiind de fapt fictive. Persoana de care s-ar fi folosit Berna pentru aceste afaceri a dat declarații complete.

În anul 2005 am cumpărat de  la Berna Theodor  un teren situate în  Popeşti Leordeni, în suprafaţă de 200.000 mp. Nu îmi amintesc suma cu care am cumpărat acest teren, dar în anul 2009  am revândut  o cotă de ¼  din acelaşi teren   către SC T.R.SRL reprezentată de  Berna Theodor,  cu suma de  3.000.000 euro echivalentul a  12.651.900 lei.  În acelaşi an,  am încheiat  cu SC T.R.SRL reprezentată de  Berna Theodor  un antecontract de vânzare cumpărare  pentru  o altă fracţie de ¼ din terenul de 200.000 mp. cu suma de 6.000.000 euro. O altă cotă indiviză de ¼ din acelaşi teren  l-am vândut în acelaşi an, tot cu suma de 6.000.000 euro, către SC T.R.SRL reprezentată de  Berna Theodor.În anul 2010  am vândut către SC T.R.SRL reprezentată de  Berna Theodor ultima cotă indiviză de ¼ din terenul de 200.000 mp.  cu suma de  61.914.000 lei.

Precizez că toate suprafeţele menţionate mai sus  fuseseră achiziţionate  prin vânzare cumpărare  anterior de la Berna Theodor  în anul 2005. Declar faptul că  la momentul dobândirii acestor terenuri de mine  de la  Berna Theodor  în fapt  nu am achitat acestuia nicio sumă de bani.

După  ce se virau banii în conturi, eu personal sau prin  persoane interpuse retrăgeam banii în numerar, atât de la  ghişeul băncilor cât şi de ATM-uri, după care  mă deplasam  la sediul SC T.R. SRL şi îl anunţam  pe Berna Theodor că sunt în posesia banilor.  Acesta a stabilit ca remiterea sumelor de bani în numerar către el să o fac  într-o locaţie  aleasă de el, respective  o alee din apropierea Restaurantului H.H., către o persoană  trimisă de  acesta în numele lui.

declarație F.M.

Procurorii mai notează că multe dintre firmele fantomă folosite de Theodor Berna pe circuit nu aveau niciun angajat, unele aveau administratori din Cipru, o alta un cetățean sârb care a venit în ultimii ani doar de 2 ori în România, câte 2 zile, așadar nu avea cum să semneze unele contracte, iar o altă societate avea ca administrator un cetățean român neștiutor de carte.

La începutul dosarului pe care l-au susținut în fața instanței Tribunalului Prahova, anchetatorii notează că urmărirea penală a fost începută în 2013, unde au fost arestate mai multe persoane, care la acest moment sunt în libertate. Din acel dosar însă, a fost disjunsă partea care o privea pe Enică Victoria, femeia care scotea de la bancă gențile cu bani pentru gruparea Păvăleanu – Alexe, și care apărea și în tranzacțiile din circuitul firmelor lui Theodor Berna.

Aceste sume au fost, ulterior virării lor, ridicate în numerar de către inculpatele E.V.şi E.G.,aşa cum reiese din rechizitoriul întocmit în cadrul dosarului penal nr.465/P/2013 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (dosarul Păvăleanu – Alexe). Sumele de bani astfel ridicate în numerar şi predate inculpatului Berna Theodor în virtutea relaţiilor comerciale derulate fictiv cu societăţile comerciale menţionate, sunt în cuantum de 50.979.561 lei, sumă ce reprezintă parte a obiectului material al infracţiunii de spălare de bani.

încheiere Tribunalul Prahova

Pe 19 august, Theodor Berna, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi la SC Teloxim Con SRL Bucureşti, a fost reţinut de procurorii din Ploiești, fiind cercetat, alături de alţi oameni de afaceri, într-un dosar penal de evaziune fiscală şi spălare de bani în care anchetatorii au calculat un prejudiciu estimat la o sută de milioane de euro.

Marilena Nedelcu