2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:52
No menu items!

Cum a decis Guvernul să cheltuiască banii din taxele și impozitele românilor. Cine câștigă și cine pierde la rectificare!

spot_img

Cum a decis Guvernul să cheltuiască banii din taxele și impozitele românilor. Cine câștigă și cine pierde la rectificare!

Guvernul aprobă, marți, prima rectificare bugetară din acest an, prin care majorează prognoza de creștere economică la 1,9% de la 1,6%, dar și ținta de deficit bugetar, de la 2,1% la 2,3% din PIB. Executivul a precizat în proiectul de rectificare că toate datele au fost convenite în urma negocierilor cu FMI.

De la bugetul de stat, cei mai mulți bani îi primesc Ministerul Sănătății, cel al Dezvoltării Regionale, Ministerul Justiției, cel al Afacerilor Interne, Apărarea, Afacerile Externe, SRI, Ministerul Mediului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte și SIE. La polul opus, vor fi reduse bugetele Ministerului Muncii, Transporturilor, Secretariatului General al Guvernului, Educației, Finanțelor, Agriculturii, Fondurilor Europene și Tineretului și Sportului. Și bugetul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare va fi redus.

Guvernul a decis, la prima rectificare bugetară din acest an, să reducă veniturile bugetului de stat pe 2013 cu suma de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,3% dintr-un PIB nominal pe care acum îl estimează la 626 de miliarde de lei, față de 623 de miliarde de lei.

Cei mai mulți bani se vor pierde de la impozitul pe profit, de la impozitul pe venit și câștiguri din capital, de la persoane juridice, din TVA, de la accize și din sumele primite de la UE în contul plăților efectuate. În privința creșterii veniturilor la bugetul de stat, mai mulți bani se vor încasa din taxa pe utilizarea bunurilor și din alte impozite și taxe fiscale.

Cheltuielile, la rândul lor, se diminuează pe sold cu peste 704 milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB. Însă cheltuielile de personal și cele cu bunuri și servicii cresc cu 88,3 milioane de lei față de ce s-a prevăzut inițial în bugetul pe acest an.

Mai cresc și cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă, cu 235 de milioane de lei, precum și cheltuielile de capital, cu 156 de milioane de lei. Transferurile între unități ale administrației publice se majorează cu 13 milioane de lei, iar fondurile de rezervă se majorează cu 82 de milioane de lei. Pe de altă parte, cheltuielile cu dobânzi, subvențiile și cele cu asistența socială se reduc cu 103 milioane de lei.

Sumele primite și retrase din bugetele ordonatorilor de credite:

Ministerul Sănătății: + 1,07 miliarde de lei (90 de milioane de lei pentru reabilitarea maternităților, 569 milioane de lei transferate la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pentru decontarea medicamentelor)

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: + 904 milioane de lei

Ministerul Afacerilor Interne: + 221,2 milioane de lei (104,9 milioane de lei de la bugetul de stat și 116,3 milioane de lei din bugetul fondurilor provenite din credite externe)

Ministerul Justiției: + 158,7 milioane de lei

Ministerul Apărării Naționale: + 77 milioane de lei

Ministerul Afacerilor Externe: + 51,3 milioane de lei

Serviciul Român de Informații (SRI): 30 de milioane de lei

Ministerul Mediului: + 29,8 milioane de lei

Ministerul Public (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție): + 20,5 milioane de lei

Ministerul Muncii: – 1,14 miliarde de lei (economii în primele 6 luni cu asistența socială)

Ministerul Transporturilor: – 954 de milioane de lei

Secretariatul General al Guvernului: – 535,7 milioane de lei

Ministerul Educației: – 235,6 milioane de lei

Ministerul Finanțelor: – 66,6 milioane de lei

Ministerul Agriculturii: – 61,1 milioane de lei

Ministerul Fondurilor Europene: – 53,5 milioane de lei

Ministerul Tineretului și Sportului: – 20,7 milioane de lei

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA): – 53,3 milioane de lei

Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate: + 1,5 miliarde de lei (569 milioane de lei din taxa de clawback și 935,6 milioane de lei de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății)

Sumele defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale: + 1 miliard de lei. Această sumă va fi alocată astfel:

–          6,5 milioane de lei pentru Programul ”Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava”, respectiv achitarea restanțelor și rambursarea plății scadente la împrumutul extern

–          4 milioane de lei pentru finanțarea cheltuielilor aferente funcționării serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și a posturilor de prim ajutor în sezonul 2013, pe plajele cu destinație turistică

–          2 milioane de lei pentru bugetul propriu al județului Dâmbovița, pentru finalizarea investiției ”Hangar Aeronavă C-130 Hercules” în cazarma 546 Otopeni

–          1 miliard de lei pentru arieratele unităților administrativ-teritoriale și ale spitalelor publice la 31 iulie 2013, față de furnizorii de bunuri, servicii și lucrări

Pentru a putea opera această rectificare, Guvernul a decis, din nou, să facă derogări de la Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal – bugetar. Fondul Monetar Internațional a fost de acord cu aceste măsuri, astfel că deficitul bugetar crește de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.

Cosmina Croitoru