4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:45
No menu items!

Cum a constituit Marius Bulancea dosarul în care cere aviz pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu

spot_img

Dosarul penal care ține agenda publică a ultimelor zile este cel în care DNA cere aviz pentru declanșarea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de corupție. Sursa Zilei a aflat cum s-a constituit dosarul în care procurorii anticorupție au ajuns să dea fix peste președintele Senatului.

Astfel, procurorul Marius Bulancea, care instrumentează cauza, a pus cap la cap informațiile rezultate din conexarea a trei dosare penale distincte, unul fiind un dosar al Procuraturii din Viena.

Mai exact, prima parte a speței este formată din disjungerea făcută de procurori din dosarul în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în mai 2017, pentru instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor, iar consultantul politic Dan Andronic a fost trimis pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Disjungerea a vizat în primă fază posibile fapte de spălare de bani săvărșite de Dan Andronic cu privire la sumele de bani încasate și transferate de D.A. Communication & Media SRL.

Ulterior, în dosarul disjuns, 247/P/2017,  în septembrie 2017, procurorii DNA au extins urmărirea penală „in rem” pentru fapte de luare de mită, trafic de influență, dare de mită, cumpărare de influență, spălarea banilor, acuzații care vizează faptele legate de numele lui Călin Popescu Tăriceanu.

Pe 25 iunie 2018, procurorii DNA au reunit la cauza 247/P/2017 dosarul 224/P/2018 de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Dosarul de la Parchetul Capitalei a fost constituit ca urmare a unui denunț formulat în cursul anului 2010 de către compania Fujitsu Technology Solutions (fostă Fujitsu Siemens Computers GmBH), cu privire la săvârșirea infracțiunii de delapidare și privește contractele fictive de servicii încheiate de reprezentanții acestei companii cu Colina Investments, având ca obiect subcontractarea unor servicii care urmau să fie prestate către statul român.

Și, într-un final, pe 10 octombrie 2018, DNA a admis cererea de preluare a urmăririi penale formulată de Procuratura din Viena în cauza privindu-i pe Florin Pletea, Anca Cristina Pletea, Ștefan Bogdan Teodorescu, Dragoș Nicolaescu, Dragoș Șerban Stan, Dinu Pescariu, Nicolas Culacov, Adrian Ujeniuc și Mihai Ujeniuc.

Faptele descrise în cererea de preluare constau în aceea că responsabili ai companiei Fujitstu Siemenes, mai ales Victor Malinowski și Dragoș Nicolaescu, sunt bănuiți că, în perioada de la începutul anului 2004 până la începutul anului 2009, au abuzat cu bună știință de responsabilitatea lor de a dispune de patrimoniul Fujitsu, păgubind societatea din punct de vedere patrimonial  în legătură cu încheierea contractului de licențe software încheiat între Fujitsu Siemens și Statul  român și a actelor adiționale.

Cristi Ciupercă