Chiar dacă Grup Feroviar Român (GFR) a fost declarată câștigătoarea licitației pentru privatizarea CFR Marfă în 20 iunie, Gruia Stoica trebuie să achite banii abia pe 20 decembrie. Ministerul Transporturilor a lăsat o „portiță” în cazul prelungirii termenului privind finalizarea procesului de privatizare al CFR Marfă, până la data de 20 martie 2014.
Termenul limită pentru plata restului de aproximativ 170 milioane de euro, scadent peste cinci zile, va fi amânat cu 68 de zile. După ce joia trecută a reușit să depună 20 milioane de euro într-un cont escrow, Gruia Stoica, patronul GFR, trebuia să plătească, până la data de 13 octombrie, încă 170 milioane de euro pentru a deveni proprietar cu acte în regulă al companiei CFR Marfă.
Pentru devansarea termenului privind achitarea banilor în cazul privatizării CFR Marfă, Ministerul Transporturilor a propus un proiect de Hotărâre de Guvern prin care este amânată data pentru finalizarea privatizării CFR Marfă pâna la 20 decembrie. În nota de fundamentare se precizează că reprezentanții Consiliului Concurenței au cerut un termen de 20 de zile pentru depunerea de completări sau informări privind contractul de privatizare al CFR Marfă.
La data de 24.09.2013, prin adresa înregistrată la Consiliul Concurenței sub nr. RS-47/24.09.2013, Grup Feroviar Român, în calitate de cumpărător al pachetului de acțiuni ce reprezintă 51% din capitalul social al CFR Marfă, a realizat notificarea operațiunii de concentrare economică ca urmare a preluării controlului unic direct asupra CFR Marfă. (…). Prin scrisoarea nr. 11663 din data de 04.10.2013, Consiliul Concurenţei a precizat că, în opinia sa, în situația în care nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea operațiunii analizate cu mediul concurențial sau acestea au fost înlăturate prin angajamentele propuse de părțile implicate, se emite decizie de neobiecțiune în maxim 45 de zile de la data primirii documentației complete
Nota de fundamentare
În nota de fundamentare se mai precizează că, începând cu data primirii notificării complete din partea GFR, „termenul legal maxim stipulat prin Legea concurenţei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în care Consiliul Concurenţei va emite o deci zie în ceea ce priveşte compatibilitatea unei operaţiuni de concentrare economică cu un mediu concurenţial normal este de 5 luni de zile”.
Alexandru Maghiar