1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:15
No menu items!

Culmea achizițiilor publice. SRI și-a cumpărat “Big-Brother” de Sărbători

spot_img

Serviciul Român de Informații a avut o activitate intensă în sfera achizițiilor publice, între Crăciun și Revelion. Mai exact, pe 28 decembrie, la trei zile de la Crăciun, când toată lumea se pregătea de Revelion, Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA) – structură a SRI a atribuit un contract, în valoare totală de peste 6,5 milioane de lei (peste 1.3 milioane de euro), împărțit în 6 loturi, pentru achiziția unui sistem de supraveghere ce include 780 de camere de supraveghere și de televiziune cu circuit închis.

Cinci dintre loturi – cea mai mare parte a contractului – în valoare totală de peste 5,1 milioane de lei cu TVA (4.293.147,2 lei fără TVA) a ajuns la o companie abonată la contracte cu statul și care, în ultimii ani, a livrat sisteme de supraveghere și Parlamentului României.

Un lot a fost adjudecat de Regia Autonomă – Rasirom SA, a cărei activitate e coordonată de SRI.

Avitech Co – noii “băieți deștepți” ai sistemelor de Securitate

Istoria contractului începe pe 19 octombrie 2021, dată la care Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA) a anunțat, printr-un anunț pe SICAP, că intenționează să achiziționeze mai multe sisteme de camere video digitale, pentru care era dispus să pună la bătaie suma de 6.504.474,86 de lei fără TVA. Iar, pentru aceasta, a organizat o licitație deschisă, pentru atribuirea a șase loturi diferite.

Procedura de achiziție propriu-zisă s-a încheiat pe data de 28 decembrie 2021, cu trei zile înainte de Anul Nou, când au fost parafate contractele pentru fiecare dintre cele șase loturi.

Cea mai mare parte a contractului, cinci loturi, a fost atribuită SC Avitech Co SRL. Este vorba despre Lotul 2 – constând în 240 de camere de supraveghere cu circuit închis tip “LPR” complete, Lotul 3 – constând în 120 de camere de supraveghere cu circuit închis tip “LPR Bullet” complete, Lotul 4 – constând în 120 de camere de televiziune cu circuit închis tip “PTZ”, Lotul 5 – constând în 120 de camere de televiziune cu circuit închis tip “Dome”, dar și Lotul 6 – constând în 60 de camere de supraveghere cu circuit închis tip “PTZ Webcasting”.

Toate aceste cinci loturi au fost atribuite prin încheierea, la 28 decembrie 2021, a unui singur contract, cu numărul 329340/2021, la o valoare totală de 5.108.845,17 lei cu TVA (4.293.147,2 lei fără TVA). Furnizorul este SC Avitech Co SRL, societate despre care aflăm, de la Registrul Comerțului, că este controlată de oamenii de afaceri Antin Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru.

Avitech Co este abonată, încă de înființare, în 1999, singură sau în partneriat cu alte companii de profil, la contracte cu instituții de stat, dar, în ultimii 10 ani a furnizat soluții de securitate și pentru firme private – între care clădiri de birouri, mari lanțuri de magazine și mall-uri din București, Timișoara sau Cluj-Napoca. Avitech Co deține, de asemenea, 88 la sută din capitalul social al SC Eltek Multimedia SRL. Avitech Co și Eltek Multimedia au livrat, dotat și asigurat, în ultimii ani, mentenanța sistemelor video cu circuit intern, sistemelor de vot electronic, sistemelor de transmisie audio-video a ședințelor și de traducere simultană în opt limbi a plenurilor Camerei Deputaților și Senatului.

 Un lot și pentru regia SRI

Un lot al contractului – cadru a fost atribuit de ITA Regiei Autonome RASIROM, aflată în coordonarea SRI.

Contractul nr. 239342/2021 constă în achiziția a 120 de camere de supraveghere cu circuit închis, tip “Speed Dome Outdor”. Din documentația de atribuire care a stat la baza acestei achiziții, este declasificată doar anexa a doua la caietul de sarcini, nu și caietul de sarcini propriu-zis. Potrivit documentului, sistemul de camere este prevăzut cu funcția de detecție a mișcării, poate filma pe timp de ceață sau de noapte și se montează, de regulă, pe stâlpi, prin dispozitive de fixare special proiectate în acest sens.

Anexa la caietul de sarcini poate fi consultată AICI. 

Valoarea contractului aferent acestui lot, conform anunțului de atribuire, se ridică la 1.559.029 de lei cu TVA (1.310.108,4 lei fără TVA).

RASIROM a fost înființată prin HG 60/1995, act normativ care a fost modificat și completat succesiv prin HG 363/1999, prin HG 549/2003, respectiv prin HG 793/2003 și se ocupă cu proiectarea și realizarea unor sisteme integrate de securitate.

RASIROM funcționează sub coordonarea SRI, ca integrator de soluții de securitate fizică și informatică, cu securitatea cibernetică și fizică a structurilor critice naționale și europene, precum și cu asigurarea  obiectivelor naționale de interes strategic. Bugetul Regiei Autonome RASIROM este parte a bugetului anual al Serviciului Român de Informații.

Ce este ITA

Institutul pentru Tehnologii Avansate figurează în organigrama Serviciului Român de Informații, la rubica “Educație și Cercetare”, alături de Academia Națională de Informații și de Institutul Național de Studii de Inteligence.

ITA se ocupă cu proiectarea și micro-producția electronică, mecanică, optică, matematică aplicată sau comunicații, iar principalele categorii de produse și servicii pe care le oferă sunt: asigurarea protecției comunicațiilor și datelor în format electronic, utilizând metode criptate; protecția informațiilor clasificate, prin măsuri TEMPEST; echipamente pentru radiocomunicații; echipamente și sisteme pentru comunicații de date și voce; dispozitive optice de comunicații video; dispozitive și submansambluri mecanice; sisteme de protecție fizică și control acces sau dispozitive și echipamente destinate prevenirii și combaterii terorismului.

În cadrul Institutului pentru Tehnologii Avansate funcționează laboratoare de evaloare TEMPEST și Criptografică acreditate de ORNISS.

Raluca Dan
Andrei Dumitrescu