1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:00
No menu items!

Cuba, în beznă. De ce a rămas toată țara fără electricitate

spot_img

Cuba se confruntă cu o criză energetică acută, care a lăsat întreaga țara în întuneric. Producătorul național de energie electrică face eforturi pentru a reporni uzinele care folosesc carburanți pe bază de petrol pentru a produce curent, însă deocamdată doar câteva spitale mari au primit câteva ore de electricitate. 

Guvernul de la Havana a anunțat, printre alte măsuri, o întrerupere a activității în sectorul public pentru a face față crizei energetice care afectează insula și cele zece milioane de locuitori ai săi.

Oprirea principalei centrale termice din Cuba a provocat o avarie în întregul sistem electric al insulei, a declarat vineri, 18 octombrie, Ministerul Energiei și Minelor, citat de cotidianul francez „Le Monde”. Sâmbătă, paralizia încă îi privează de electricitate pe cei 10 milioane de locuitori ai insulei.

„Nu va exista niciun răgaz până când serviciul nu va fi ”complet restabilit„”, a declarat președintele Miguel Diaz-Canel în cadrul unei reuniuni de criză difuzate vineri seara de televiziunea de stat.

„Sistemul este lipsit de electricitate în întreaga țară”, ca urmare a opririi centralei termice Antonio-Guiteras din centrul-vestul țării, a anunțat Lazaro Guerra, directorul general pentru electricitate al Ministerului Energiei și Minelor, la televiziunea de stat la prânz. Dl Guerra a declarat că, atunci când centrala electrică s-a oprit, „sistemul s-a prăbușit”, provocând o pană de curent masivă.

La începutul serii de vineri, compania națională de electricitate (UNE) a afirmat că a generat un nivel minim de energie, datorită unor „microsisteme” suplimentare, care ar trebui să fie utilizate pentru a reporni centralele termoelectrice și generatoarele plutitoare din mai multe provincii ale țării și de care beneficiază deja aproximativ 19 000 de persoane de pe întreaga insulă. Cu toate acestea, la căderea nopții, marile bulevarde din Havana erau în beznă, cu excepția luminilor furnizate de anumite hoteluri, spitale și câteva restaurante și baruri private capabile să funcționeze cu generatoare, notează Agenția France-Presse (AFP).

Lipsa de carburanți, principalul motiv pentru pana de curent

Operatorul de rețea UNE a declarat că speră să repornească cel puțin cinci dintre centralele sale pe bază de petrol în cursul nopții, furnizând suficientă energie electrică, a declarat acesta, pentru a începe să readucă curentul în zone mai largi ale țării.

Guvernul condus de comuniști a închis școlile și industria neesențială vineri devreme și a trimis majoritatea lucrătorilor de stat acasă, într-un efort disperat de a menține luminile aprinse după săptămâni de penurie severă de energie. Activitățile recreative și culturale, inclusiv cluburile de noapte, au fost, de asemenea, închise, transmite agenția de știri Reuters. 

Cu puțin timp înainte de prânz, centrala electrică Antonio Guiteras, cea mai mare și mai eficientă din țară, a fost scoasă din funcțiune, provocând o defecțiune totală a rețelei și lăsând brusc întreaga insulă fără curent.

Oficialii au declarat vineri târziu că lucrează pentru a remedia problema care a dus la defectarea centralei pe petrol. Ei nu au precizat cauza prăbușirii acesteia.

Pana de curent marchează un nou punct scăzut pe o insulă în care viața a devenit din ce în ce mai insuportabilă, locuitorii suferind din cauza penuriei de alimente, combustibil, apă și medicamente.

Practic, toate activitățile comerciale din Havana au fost oprite vineri. Mulți locuitori au transpirat la ușă. Turiștii s-au ghemuit în frustrare. Până la căderea nopții, orașul a fost aproape complet învăluit în întuneric.

„Am fost la un restaurant și nu aveau mâncare pentru că nu era curent electric, iar acum suntem și fără internet”, a declarat turistul brazilian Carlos Roberto Julio, care sosise recent la Havana. „În două zile, am avut deja mai multe probleme”.

Săptămâna aceasta, prim-ministrul Manuel Marrero a dat vina pe agravarea penei de curent din ultimele săptămâni pe o furtună perfectă bine cunoscută de majoritatea cubanezilor – deteriorarea infrastructurii, lipsa combustibilului și creșterea cererii.

„Lipsa combustibilului este cel mai important factor”, a declarat Marrero într-un mesaj televizat adresat națiunii.

Vânturile puternice care au început cu uraganul Milton săptămâna trecută au paralizat capacitatea insulei de a livra combustibilul insuficient de la navele din larg către centralele electrice, au declarat oficialii.

Elena Cristea