1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:28
No menu items!

Cu ochiul pe gaura cheii! Cum vor arăta următoarele ordonanțe ale Guvernului Ludovic Orban (Declarații)

spot_img

După un tur de declarații contradictorii cu doi miniștri din subordine, premierul Ludovic Orban a explicat, luni seară, într-o ieșire la Digi24, preluată de Agepres, viziunea sa cu privire la Ordonața ce urmează să reglementeze, de joi, tranziția de la starea de urgență, la cea de alertă, în scopul limitării, în continuare, a expunerii populației la virusul SARS-CoV-2.

  • Vor mai fi obligatorii declarațiile pe proprie răspundere după 15 mai?

În ciuda afirmației miniștrilor Sănătății și Internelor, care au explicat că nu va mai fi nevoie decât de o clarificare verbală a motivului părăsirii domiciliului/localității, ordonanța de urgență ce va fi supusă aprobării în ședința de joi a guvernului nu va stabili acest aspect, întrucât, susține premierul: „Există două variante: varianta menţinerii tipului de declaraţie, fie scrisă, fie pe telefonul mobil şi varianta ca persoanele care sunt oprite în filtre vor fi puse să declare scopul deplasării în afara localităţii. Ambele variante sunt în analiză. Vom lua o decizie cât de curând, iar organismul care va stabili această decizie este Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, iar decizia va fi luată după instituirea stării de alertă”.

  • Care  este miza proiectului de lege privind regimul stării de alertă trimis Parlamentului?

Ludovic Orban: „Am încredere că odată cu adoptarea legii pe care am înaintat-o Parlamentului, ne vor reveni instrumentele. Nu se pot impune reguli fără ca cei care încalcă aceste reguli să fie, într-un fel, pedepsiţi. Asta e o regulă fundamentală.  (…) A nu purta mască, de exemplu, într-un mijloc de transport nu te afectează numai pe tine, îi afectează şi pe cei alături de care călătoreşti în mijlocul de transport. Dacă la locul de muncă nu respecţi regulile care vor fi stabilite, cu siguranţă îţi pui în pericol colegii de muncă. Până la urmă, trebuie să avem la dispoziţie instrumentele, pârghiile, prin care să îi determinăm pe cei care nu respectă regulile să aibă un comportament corect şi am încredere că Parlamentul va vota proiectul de lege, astfel încât Ministerul Afacerilor Interne să aibă din nou la dispoziţie posibilitatea de a-i sancţiona contravenţional pe cei care nu respectă regulile”.

  • Care va fi sancțiunea pentru neportarea măștii de protecție în public?

Ludovic orban: „Cu siguranţă va exista în timp o sancţiune, dar cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual. Nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se înveţe cu purtatul măştii. Trebuie ca oamenii să aibă măşti la ei. De asemenea, şi angajatorii să asigure măşti pentru personal”.

  • Va plafona guvernul prețul măștilor?

Ludovic Orban: „Noi am căutat să dăm drumul la producţie de măşti, măşti chirurgicale cu trei pliuri, cele care asigură o protecţie de 80%. Deja avem 23 de producători autorizaţi de entităţile din subordinea Ministerului Apărării, care a crescut capacitatea de producţie zilnic în România. De asemenea, ne-am organizat ca, pe lângă importurile care se fac de către companiile private, să asigurăm o pătrundere pe piaţă a unei cantităţi suficiente de măşti care să asigure satisfacerea cererii de măşti care va exista după data de 15. (…) Nu cred că va fi necesar controlul preţurilor”.

  • Se vor ține slujbe în biserică? Dar împărtășania?

Întrebat dacă sunt discuţii legate de organizarea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, prim-ministrul a răspuns: „Asta sub nicio formă!”.
În privința utilizării lingureței de împărtăşanie: „Aici nu mă pricep, sincer şi ce a apărut în spaţiul public ca şi norme care sunt gândite de la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al comisiei care funcţionează la nivelul Ministerului Sănătăţii sunt chestiuni care au la bază eliminarea riscului de transmitere a virusului”.

  • Se păstrează dreptul părintelui de a rămâne acasă cu copilul?

Ludovic Orban: „Va fi valabil până la începutul vacanţei şcolare. (…) Va face obiectul ordonanţei de urgenţă pe care o vom adopta tot joi. Joi, practic, vom adopta prin ordonanţă de urgenţă toate măsurile care au fost stabilite pentru perioada stării de urgenţă care au generat drepturi, facilităţi, avantaje pentru diferite categorii şi vom stabili care sunt măsurile pe care le extindem dincolo de situaţia de urgenţă în perioada stării de alertă”.

  • Plata şomajului tehnic se va prelungi cel puţin până la data de 1 iunie.
  • Persoanele cu venituri mici vor beneficia de măşti de protecţie gratuite.
  • Ministerul Educației va achiziţiona măşti pentru elevii care vor participa la orele de pregătire dinaintea examenelor de la finalul claselor a VIII-a şi a XII-a sau a XIII-a.

Sursa foto: InquamPhotos/Octav Ganea