0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:42
No menu items!

Când vin mascații? Ce riscă premierul Orban după ce a încălcat legea

spot_img

Câte norme legale și morale a încălcat Ludovic Orban atunci când și-a serbat ziua cu miniștrii într-un birou de la Palatul Victoria? Ce reacție a avut premierul după publicarea fotografiei? A spus că dacă va fi nevoie, va plăti amenda, cu alte cuvinte, face cinste, că a fost ziua lui.

Cu o săptămână în urmă, în Parlament, îi amenința cu amenda pe liderii politici care și-au dat jos masca de protecție în plen. O zi mai târziu, îl zorește pe ministrul Tătaru să dea ordinul cu obligativitatea purtării măștilor în spații închise, dar nu îi convine o prevedere legată chiar de incinta birourilor, așa că lasă o țară întreagă fără reguli clare, după un weekend în care nu mai avusesesm nici stare de urgență, nu aveam nici stare de alertă.

Marți, 19 mai. România este în stare de alertă din 15 mai, după un week-end în care nu au fost impuse niciun fel de reguli de Guvern. Premierul Ludovic Orban este audiat în Parlament, la solicitarea Pro România și PSD care au reproșat Guvernului că nu a respectat documentul care a prelungit starea de urgență, votat pe 16 aprilie, în care se prevedea că premierul va prezenta la fiecare 7 zile sau de câte ori este necesar un raport cuprinzând măsurile adoptate. Premierul nu a venit însă în forul legislativ în perioada stării de urgență.

Liderii PSD, Pro România și ALDE au refuzat să poarte mască în timpul discursurilor din Camera Deputaților și l-au amenințat pe Orban cu moțiunea de cenzură, considerând că premierul e responsabil de viitoarele îmbolnăviri cu coronavirus, deoarece a contribuit la vidul legislativ din weekendul în care nu a existat niciun act normativ pentru starea de alertă.În replică, premierul Orban a anunțat un plan de măsuri pentru relansarea economică.

PMP și USR au cerut Guvernului să aibă în vedere și măsurile economice propuse de ei. UDMR s-a alăturat celor două partide din opoziție pentru a critica activitatea Guvernului. 

În timpul dezbaterilor, care au durat aproximativ 100 de minute, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, liderul Pro România, Victor Ponta, și liderul grupului PSD din Cameră, Alfred Simonis, au renunțat la mască în timpul discursului rostit de la tribună. Dar și parlamentarii PNL, la finalul dezbaterilor, au venit în jurul premierului, fără a mai respecta distanțarea fizică de 1.5 m.

În momentul în care a luat cuvântul, Marcel Ciolacu și-a scos masca.

„Domnule prim-ministru am voie să vorbesc fără mască? Am o singură problemă când port masca și vorbesc, îmi vine să strănut, sună Ponta la 112, vine Vela și mă arestează”, a încercat Ciolacu să își motive gestul.

„Domnule președinte Ciolacu, respectați regulile! Regula este ca în spaţii închise să purtăm mască. Cum ați vrea ca românii să respecte regulile dacă liderii din Parlament nu respectă aceste reguli?”, a fost răspunsul lui Ludovic Orban, la finalul discuțiilor.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a cerut Secretariatului general să dezinfecteze microfonul.

În aceeași seară, la postul de televiziune B1tv, premierul declara că liderii PSD și Pro România pot fi amendați pentru că nu au purtat mască în timpul ședinței Parlamentului.

„Pot fi amendați. Oricum, un comportament total incorect, din partea unora care se pretind lideri. (…) A fost o decizie a lor să nu poarte mască. Ei se consideră deasupra legii. Este foarte ilustrativă pentru mentalitatea lor în raport cu legea”, a spus Orban, la B1 TV, întrebat dacă Marcel Ciolacu și Victor Ponta pot fi amendați pentru că nu au purtat mască într-un spațiu închis, așa cum prevede legea.

A doua zi, miercuri, 20 mai, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru publică Ordinul privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă. Au trecut însă încă 2 zile până la publicarea ordinului în Monitorul Oficial, din cauza certurilor din guvern, de data aceasta, privind unele excepții de la purtarea măștilor de protecție. Mai exact, Orban nu a fost de acord cu cel puțin una dintre prevederi – masca nu era obligatorie dacă distanța dintr-un birou era de cel puțin 2 metri între angajați, cu condiția aerisirii camerei la cel puțin două ore. Această excepție a fost eliminată ulterior din Ordin, astfel că doar cei care sunt singuri în birou pot să stea fără mască.

Ce reguli mai sunt stipulate în Ordinul MS, pe care premierul și miniștrii fotografiați la băută în Palatul Victoria, le-ar fi încălcat:

  • pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei
  • După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor
  • Este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate pentru procesul muncii.

În plus, în instituțiile statului este interzis consumul de alcool, iar fumatul este sancționat cu amendă, atât pentru cel care fumează, cât și pentru instituția care permite acest lucru. Amenzile, conform legii antifumat, se ridică până la suma de 5.000 de lei. Dar Ludovic Orban a declarat, după publicarea fotografiei, că nu ar fi o problemă să plătească amenda, pentru că a fost ziua lui de naștere. Face cinste!

Emanuel Stan