-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:56
No menu items!

Cu cine îl compară Adrian Năstase pe Tudorel Toader. Argumentele fostului premier

spot_img

Guvernul trebuie să aibă o abordare specifică în ceea ce privește domeniul juridic și penal, altfel ministrul justiției poate părea „un cavaler singuratic de tip Don Quijote, care se bate cu morile de vânt și încep alții să arunce cu pietre în el”, a declarat marți fostul premier Adrian Năstase care participă la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. 

Cred că unele dintre lucrurile pe care le-a exprimat, le-a prezentat Tudorel Toader sunt absolut corecte. Este un lucru pe care nu-l înțeleg – și aici revin la ceea ce am spus mai demult – Guvernul are politici pentru diferite domenii, pentru investiții, pentru politicile sociale, etc. Guvernul ca atare trebuie să aibă o anumită abordare și în ceea ce privește domeniul juridic și domeniul penal. Nu există două guverne (…), din care unul condus de Tudorel Toader. În mod normal, temele acestea și principiile ca atare trebuie discutate la nivelul Guvernului, asumate de Guvern, ca parte a unei politici care să privească și chestiunile legate de dimensionarea pedepselor, tipurile de infracțiuni care sunt prioritare. Unele dintre aceste chestiuni țin de politica în domeniul juridic și Guvernul nu poate să spună: <<Îi dăm mână liberă lui Tudorel Toader>>, pentru că în felul acesta Tudorel Toader, când are curajul să vină cu astfel de principii, este văzut ca un personaj singular, un cavaler de tipul lui Don Quijote, care se bate cu morile de vânt și încep alții să arunce cu pietre în el. Aceste principii trebuie asumate și să intre în dezbatere publică cu forța argumentelor Guvernului. Dar poate că e o strategie mai bună, în care Tudorel Toader testează piața pe pielea lui și după aceea intervine Guvernul.

Adrian Năstase

Fostul premier i-a ironizat pe cei care se tem că, prin actualul pachet de legi ale Justiției, „se poate reveni la guvernarea Adrian Năstase”, reamintind că legile din 2004 au dus la încheierea de către România a capitolului „Justiție și Afaceri Interne” cu Uniunea Europeană.

„Unii pot să privească nevoia acestor modificări din perspectiva din 2004. De exemplu, legile Justiției care sunt acum în funcțiune sunt cele din 2004. Și unii se tem că se va reveni la perioada guvernării Adrian Năstase și prin aceste măsuri – am văzut că sunt unii tipi mai ciudați care scriu în felul acesta. Dar reamintesc că atunci noi am încheiat capitolul JAI cu UE prin măsurile pe care le-am luat, ceea ce arată că ele erau atunci considerate corecte din punctul de vedere al standardelor europene”, a arătat Năstase.

El consideră însă îndreptățită ”teama” că se va politiza procesul de numire a șefilor Parchetelor. „Teama de politizare este firească. Dar, după perioada Băsescu, unde am văzut foarte clar că președintele pare să politizeze prin modul în care numește șefii Parchetelor, sigur că apare un curent invers: <<Bun, să fie CSM-ul cel care decizie pe zona asta>>. Ideea nu este rea (…), dar cred că o dezbatere trebuie să fie realizată și vom vedea care este cea mai bună soluție. Celelalte principii sunt corecte”, a adăugat Năstase.

Fostul președinte al PSD a lăudat recentele decizii ale conducerii partidului privind reînființarea departamentelor, dar și activitatea Guvernului Tudose.

”Guvernul face foarte bine că ia măsuri mai dure. Mi-a plăcut felul în care a fost tratată chestiunea legată de Institutul Cantacuzino. Este important că sunt tratate cu seriozitate probleme legate de securitate, este important însă ca unele din aceste zone să obțină rezultate. (…)Problemele legate de agricultură, de industrie trebuie avute în vedere”, a mai spus Năstase.

R.D.