4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:08
No menu items!

CSM, verdict rapid în cazul Papici: Declaraţiile premierului au afectat reputaţia profesională a procurorului

spot_img

Lucian Papici_SZInspecţia Judiciară a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului Victor Ponta, făcute după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui Papici în funcţia de şef al Secţiei I a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Inspecţia Judiciară a finalizat raportul în cazul cererii procurorului DNA Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale. Plenul CSM urmează să ia în discuţie raportul Inspecţiei Judiciare, acesta fiind pe ordinea de zi a şedinţei de marţi. Inspecţia Judiciară a notat în raport că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată prin declaraţiile la adresa sa.

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, a solicitat, pe 3 octombrie, CSM să-i apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media.

În cererea adresată CSM, procurorul Lucian Papici consideră că „afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”.

Afirmaţiile au fost făcute pe 2 octombrie, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, în contextul în care, cu puţin timp înainte, fusese transmis, de către procurorul general ordinul prin care s-a dispus încetarea delegării în funcţia de procuror şef de secţie a lui Lucian Papici, preciza DNA într-un comunicat de presă.

„În cererea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe susţine că, prin afirmaţiile făcute de primul ministru – din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?» – se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens”, a mai arătat DNA în comunicat.

În susţinerea cererii către CSM, procurorul Papici subliniază că aceste exprimări creează un potenţial de asociere a magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului, cu mediul politic şi consideră că modul tendenţios, aprecierile personale şi judecăţile de valoare exprimate de primul ministru îi afectează imaginea publică.

Andrei Tudor