0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:36
No menu items!

CSM nu a oprit audierea în instanță a copiiilor-victime de la Constanța. Părinţii i-au ascuns de „judecătorul groazei” / LIVE TEXT

spot_img
  • UPDATE

Magistratul Alexandru Arhip a stabilit un nou termen al procesului în care sunt judecate educatoarele de la grădinița „Micul Regat”, din Constanța, supranumită „Grădinița groazei”, pentru 23 septembrie, cu mențiunea, pentru toate părțile prezente, că minorii (cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani) vor fi citație cu mandate de aducere.

Dacă instanța va asigura un termen intermediar pentru a relua dezbaterile în altă ședință, părților li se va comunica pentru ca dosarul să se poată soluționa „cu celeritate”, a mai trasmis judecătorul la finalul ședinței de vineri.

Cu alte cuvinte, a explicat magistratul, va stabili un termen intermediar pentru audierea copiilor și aducerea acestora cu mandat la instanță. Noul termen nu li se va mai comunica, însă, din timp, părinților, iar avocații vor fi chemați să-și asiste clienții la proces după ce vor fi puse în executare mandatele de aducere pe numele copiilor.

  • UPDATE

Judecătorul Alexandru Arhip pune în discuție expertiza INEC din care ar rezulta că imaginile prezentate instanței au fost prelucrate tehnic. Adică, a fost utilizat un soft pentru ca imaginile să poată fi rulate pe computerele poliției. În replică, avocații cer termen pentru a studia expertiza pe care vor să o conteste. Judecătorul le transmite că le pune la dispoziție înregistrările ședințelor de judecată. „Vom face cerere de strămutare a procesului!”, vine replica apărătorilor.

  • UPDATE

Judecătorul Alexandru Arhip refuză insistă că instanța a analizat textul de lege și că el a decis deja că minorii vor fi audiați. „Instanța s-a pronunțat, vă voi amenda, nu mai comportă alte discuții”, spune magistratul. „Mă șantajați?”, îi dă replica avocatul. „Vă pot și evacua din sală”, îi răspunde judecătorul.

  • UPDATE

Viorel Mocanu, avocatul angajat de unul din părinți, cere să renunțe la dreptul de a nu fi ascultat. „Nu dorim să dăm declarație. Procedura penală nu conferă magistratului un cadru legal pentru a obține prin constrângere o depoziție. Acest mandat de aducere dispus cu percheziție exercită violență fizică și pshică. În situația în care dumneavoastră convertiți acest drept într-o obligație, consider că rezultă clar că această audiere va avea efect de rele tratamente aplicate minorului. (…)Prin opiniile celor 8 specialiști pe care le aveți la dosar„, a afirmat apărătorul în fața instanței.

  • UPDATE

Reprezentanții Jandarmeriei au depus la dosar procesele-verbale potrivit cărora nu au putut fi puse în executare mandatele emise pe numele copiilor. Judecătorul Alexandru Arhip susține în continuare amânarea dezbaterilor și citarea micuților cu mandate de aducere. „Nu voi reveni asupra acestei măsuri”, spune magistratul.

  • UPDATE

Procesul în care cei cinci copii, cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, ar fi urmat să fie aduși de jandarmi la Judecătoria Constanța a început vineri, în jurul orei 11.15.

  • UPDATE

„Se efectuează verificări prealabile pentru a vedea dacă sunt indicii privind o eventuală abatere disciplinară (care ar fi fost comisă de judecătorul Alexandru Arhip – n.r.), dar nu vă pot comunica mai multe, pentru că acest stadiu al verificărilor reprezintă o etapă confidențială, care poate dura, conform legii, 45 de zile, cu posibilitatea prelungirii cu încă 45 de zile”, a declarat, vineri, pentru Sursa Zilei, Bogdan Alexandru, purtător de cuvânt al Inspecției Judiciare.

Părinţii celor cinci copii cu vârste între 5 și 7 ani – victime într-un proces împotriva educatoarelor din grădiniţa în care au fost abuzaţi în urmă cu 3 ani – şi-au ascuns copiii, vineri dimineață, de jandarmii trimiși să-i ducă cu forța în instanță. Asta după ce nicio autoritate nu a intervenit pentru stoparea demersului considerat de specialiști traumatizant pentru cei mici, dar impus de judecătorul Bogdan Alexandru Arhip, de la Judecătoria Constanța.

Echipe de jandarmi, în majoritate femei, au descins, vineri dimineața, la locuintele celor cinci copii citați la proces cu mandate de aducere, percheziție si însoțire. Jandarmeria a pus în executare ordinul judecătorului prin intermediul psihologilor angajaţi, care au discutat cu părinţii găsiți în locuinţe cu puţin după ora 7.00.

Joi la prânz, echipaje mult mai numeroase de jandarmi au fost la locuințele celor mici pentru a-i informa pe părinţi cu privire la existenţa mandatelor de aducere emise de magistrat.

Vineri dimineața, jandarmii au întocmit procese-verbale care atestă fie că nu au găsit pe nimeni la locuinţă, fie că nu i-au găsit pe copii la adrese. Ei îi vor prezenta procesele-verbale judecătorului Arhip, la procesul care începe vineri, la ora 10.00.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat oficial, în urmă cu două săptămâni când Sursa Zilei a relatat în exclusivitate despre acest caz, că a sesizat Inspecţia Judiciară şi că vor fi făcute investigaţii de urgenţă cu privire la comportamentul magistratului constanţean. Alte autorităţi publice cu competenţe în protecţia drepturilor copilului au anunţat şi ele intervenţii, însă aceasta s-au oprit tot la Inspecţia Judiciară şi CSM. Printre aceastea se numără Agenţia Naţională pentru Protecția Copilului şi Adopţie, dar şi Avocatul Poporului.
 
 
Redacția Sursa Zilei