-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:53
No menu items!

CSM îl scutură pe procurorul general: Lazăr, scoate dosarul

spot_img

Consiliul Superior al Magistraturii i-a refuzat cererea procurorului general Augustin Lazăr de a sesiza Curtea Constituțională față de acuzațiile formulate de Comisia parlamentară „Alegeri 2009” împotriva sa, după refuzul sistematic de a trimite dosarul clasat privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2009.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a precizat, luni, că solicitarea Parchetului General privind oportunitatea sesizării CCR cu o cerere de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Parlament „nu întrunește cerințele legale pentru a i se putea da curs”.

„Valorificând jurisprudența Curții Constituționale, Consiliul Superior al Magistraturii a considerat că solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la oportunitatea sesizării Curții Constituționale cu o cerere de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Parlamentul României, nu întrunește cerințele legale pentru a i se putea da curs, atâta vreme cât nu s-au invocat încălcări ale unor competențe de ordin constituțional, nu a fost reclamată neîndeplinirea unor acte privind obligații ce derivă din dispozițiile Constituției și nici nu s-a creat vreun blocaj instituțional, activitatea parchetelor nefiind perturbată în niciun mod prin solicitarea adresată de comisia de anchetă constituită la nivelul Parlamentului României”, se arată într-un comunicat de presă.

Procurorul general Augustin Lazăr a sesizat CSM cu privire la scandalul iscat cu membrii comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor electorale din 2009, însă CSM i-a refuzat sesizarea, considerând că nu se impune sesizarea CCR, pentru că nu sunt întrunite condițiile întrunite de Constituție și de legile în vigoare pentru a face acest demers. Totodată, CSM a transmis Parchetului General că nu se poate pronunța cu privire la solicitarea Parlamentului de a trimite dosarul penal soluționat de procurori, având în vedere că CSM are doar atribuții de interpretare a normelor legale referitoare la organizarea sistemului judiciar.

„În contextul analizei solicitării Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 și, implicit a problemei de drept pe care o ridică aceasta – definirea limitelor legale și a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituției și a legilor în vigoare, având în vedere specificul activității judiciare – domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a transmis, în cursul zilei de astăzi, o sesizare doamnei Mariana Ghena, președintele Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată într-un comunicat de presă.

Lazăr ceruse CSM să verifice şi să decidă dacă între cele două autorităţi există un conflict juridic de natură constituţională.

„Demersul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este întemeiat pe dispozițiile art. 133 alin. 1 din Constituția României și art. 1 din Legea 317/2004, potrivit cărora Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. În mod concret, este solicitat punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la faptul dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicită Consiliului să aprecieze cu privire la necesitatea sesizării în baza art. 146 lit. e) din Constituţia Românei a Curţii Constituţionale a României cu o cerere de constatare a existenţei unui conflict juridic de natură constituţională ivit între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească.”, se mai arată în comunicatul de presă.

Andrei Tudor