3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:21
No menu items!

CSM își alege noua conducere. Prima ședință prezidată de președintele Klaus Iohannis

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, marţi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde participă la şedinţa Plenului, în care va fi prezentat Raportul de activitate al instituţiei pe 2014 şi va fi aleasă noua conducere a CSM

Iohannis_Cotroceni

Klaus Iohannis nu a făcut declarații înainte de începerea ședinței.

Plenul CSM se reunește, marți, pentru alegerea unei noi conduceri, pentru functia de presedinte candidand judecatorii Alexandru Serban si Marius Tudose, iar pentru vicepresedinte, procurorul Bogdan Gabor.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti a plenului CSM se mai afla prezentarea raportului de activitate al institutiei pe anul 2014, in mandatul judecatorului Adrian Bordea, presedinte, si al procurorului Gheorghe Muscalu, vicepresedinte.

Sistemul de justiție nu e abstract, ci e compus din oameni, iar abilitățile lor sunt esențiale. Nici un cadru normativ si nici o garanție încredințată de o altă putere nu pot asigura independența personală a unui magistrat dacă acesta nu și-o însușește. Un magistrat este atât de independent cât alege el să fie. E rolul și responsabilitatea mea ca justiția să aibă liderii corețti acolo unde am responsabilitatea să fac numiri. Este responsabilitatea mea ca instituțiile să nu fie personalizate. Instituțiile nu aparțin conducătorilor, doar așa ne putem feri de derapaje. Instituțiile trebuie consolidate în ansamblu: DNA, DIICOT, Parchetul General. În perspectiva regândirii instituționale a legii siguranței naționale și a legii CSAT e util să vedem dacă între membrii CSAT nu trebuie să se numere și Procurorul General.

Klaus Iohannis

Președintele a adăugat, în discursul său, că CSM și Parchetul General ar trebui să aibă drept de ințtiativă legislativă. Iohannis le-a cerut membrilor plenului CSM să ia atitudine ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale.

Este esențial ca magistrații să exercite un control efectiv asupra proporționalității, legalității tuturor măsurilor procesuale. E vorba de apărarea principiilor care stau la baza tuturor societăților democratice. Am văzut că unii politicieni nu s-au ferit să atace Justiția. Trebuie să dovediți în continuare că știți să apărați independența și onoarea colegilor și a sistemului în ansamblul său. Așadar, CSM trebuie să aibă reacții rapide pentru a se feri de ingerințe în justiție, de derapaje. (…) Unul din obiectivele majore al sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea MCV. Executivul, Parlamentul și sistemul judiciar trebuie să-și dea mâna pentru ca până la finalul mandatului să fie atins acest obiectiv.

Klaus Iohannis