De mai bine de cinci luni, CSM funcţionează neconstituţional, pentru că, nici la această oră, cei doi membri ai CSM, reprezentanţi ai societăţii civile, nu există, scrie jurnalista Adina Anghelescu-Stancu pe Lumea Justiției.
Constituţia României prevede că CSM este format din 19 membri. Conform Constituţiei, art.133, alineat 2, litera a, alcătuirea CSM cuprinde 14 magistraţi (9 judecători şi 5 procurori), doi reprezentanţi ai societăţii civile care participă numai la lucrările în plen şi cei trei membri de drept (ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al PICCJ).
Situația în care se află acum Consiliul Superior al Magistraturii este generată de lipsa de interes a senatorilor care trebuie să-i numească pe reprezentanții societății civile. „Prima încercare de numire a acestor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM a fost făcută tardiv de către Senat, cu prelungire de depunere a candidaturilor (în februarie), iar în lună martie, niciunul dintre candidaţi nu au întrunit votul necesar pentru o astfel de numire. Biroul Permanent al Senatului a decis reluarea proceduri de alegere a celor doi reprezentanţi ai societăţi civile. Altă înscriere de candidaturi. Abia la finele lunii mai s-a decis cine se «califica» pentru plenul Senatului.Nici până acum nu s-a votat. Aşa că societatea civilă nu are reprezentanţi în CSM!”, scrie jurnalista.
Adina Anghelescu-Stancu explică în continuare că, „dacă cineva atacă o hotărâre a Plenului CSM luată în această perioadă, fără existenţa în acel cvorum de şedinţă a unuia dintre reprezentanţii categoriei «societate civilă», şi dacă ridică această excepţie de neconstituţionalitate în cadrul unui posibil litigiu în contencios, ar avea şansa admisibilităţii unei excepţii de neconstituţionalitate”. „Ar mai exista, desigur, şi posibilitatea ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu aspectele sus-menţionate. Dar în condiţiile în care ştim cum „lucrează” actualul Avocat al Poporului, slabe speranţe să vedem vreo mişcare pe subiectul neconstituţionalităţii actualei componente a CSM!”, precizează jurnalista în editorialul de pe luju.ro.
Andrei Tudor