2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:55
No menu items!

CSM, după întâlnirea cu Ciolacu: Reforma pensiilor speciale aduce atingere independenței justiției

spot_img

Consiliul Superior al Magistraturii susține că inițiativa de reformare a sistemului de pensii este de o „gravitate deosebită” și aduce atingere independenței justiției și statutului magistraților.

Deși înțelege nevoia de reformare a sistemului, CSM este de acord cu poziția magistraților și subliniază că, în ceea ce îi privește, schimbările ar avea consecințe directe asupra actului de justiție.

„În acest sens, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au avut o întâlnire cu reprezentanții puterii executive și legislative, în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiție, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniștilor din cadrul sistemului judiciar”, a transmis CSM, într-un comunicat de presă.

CSM se declară deschis unor discuții cu autoritățile implicate în procesul de reformă și subliniază că nu se împotrivește inițiativei, ci își dorește ca deciziile luate să fie adecvate, să respecte independența justiției și să fie în acord cu jurisprudența CCR.

„Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autoritățile implicate în procesul de reformă și faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupați de găsirea celor mai adecvate soluții normative pentru a da eficiență acestui proces, cu respectarea independenței justiției și a jurisprudenței Curții Constituționale în materie. În considerarea tuturor acestor aspecte, în zilele următoare urmează să aibă loc alte întâlniri între președintele Consiliului și reprezentanții puterii executive și legislative pentru identificarea celei mai bune soluții legislative pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii.”, se mai arată în documentul citat.

Judecători și procurori din întreaga țară, inclusiv Curtea de Apel București și DNA, au anunțat că de miercuri își suspendă activitatea și încep unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani. Cele mai mari instanțe din București, mai multe parchete din sudul și vestul țării vor bloca mare parte din procese și anchete, din cauza nemulțumirilor generate de modificările la legislația pensiilor speciale.

D.Constantin