Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz consultativ negativ pentru pachetul de modificări la legile justiției propuse de ministrul Tudorel Toader. Au fost 10 voturi „contra” și 8 „pentru”.
Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, spune că a fost surprinsă neplăcut de lipsa ministrului justiţiei, Tudorel Toader, de la şedinţa de joi a plenului CSM, unde ar fi trebuit să-și susţină proiectul pe legile justiţiei. „Mă surprinde, neplăcut de această dată, pentru că am nutrit o consideraţie aparte pentru domnul ministru al Justiţiei. Mă surprinde lipsa dumnealui de la şedinţa plenului. Sunt încurcată, nu ştiu cum să apreciez sau cum să interpretez această lipsă. Poate este o poziţie de onoare, poate este o poziţie de demnitate sau poate este reţinere asupra faptului că poate ar fi fost puţin incomodat sau mai mult incomodat să răspundă la întrebări pe care fiecare dintre noi am fi avut să le fi adresat. Poate să răspundă domnul ministru sau poate nu este cazul să răspundă. În orice caz, sunt convinsă că pentru fiecare dintre noi lipsa dumnealui, măcar pentru a-şi susţine proiectul pe legile Justiţiei, pentru mine este un aspect care m-a derutat şi care probabil se va reflecta nu ştiu cum şi în ce măsură în votul pe care îl voi exprima”, a spus Mariana Ghena.
Judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a afirmat, în timpul dezbaterilor, că doreşte ca factorii de decizie „să nu manipuleze discursul public” referitor la justiţie şi să creeze propuneri coerente, în scopul respectării independenţei sistemului judiciar. „Înghit din ce în ce mai greu discursul public, manipulator la adresa realităţii din sistemul de justiţie. Da, nu este perfect. Da, societatea are aşteptări şi eu şi noi şi toţi avem aşteptări (…) Însă am rugămintea către toţi factorii de decizie să nu distorsioneze realitatea, să nu manipuleze discursul public şi să creeze propuneri coerente şi în scopul respectării independenţei sistemului judiciar în ansamblul său reglementat de către Constituţie ca autoritate judecătorească, pentru că acesta este un câştig al cetăţeanului şi nu al judecătorului sau procurorului. Mi-am manifestat regretul şi vreau să vă mulţumesc eu însumi pentru că împreună am încercat să îndreptăm ceva prin propriile observaţii care nu am certitudinea că vor conta în vreun fel. Celelalte nu au contat în marea lor majoritate. Am încercat să îndreptăm dispoziţii aberante (…) Regret doamna preşedinte (Mariana Ghena – n.r.) că nici de data asta ministrul Justiţiei nu a ţinut cont de propunerile noastre şi că multe dintre propuneri se bazează pe crearea artificială a unor pretexte în virtutea atingerii unei părţi a independenţei judecătorului şi mă refer aici exact la chestiunea legată de Inspecţia Judiciară”, a declarat Bogdan Mateescu, în plenul CSM.
Ministrul Tudorel Toader a declarat, joi dimineaţă, că nu va participa la şedinţa CSM, în care se va da un aviz consultativ pe proiectul de modificare a legilor Justiţiei, susţinând că nu doreşte să se creeze „un moment” în care să devină apărătorul propunerilor pe care le-a făcut. „Nu voi merge, pentru că eu am vorbit cu CSM, am făcut dezbateri publice, lucrurile sunt cunoscute. Nu vreau să se creeze astăzi un moment în care eu să devin apărătorul propunerilor pe care le-am făcut. CSM să rămână în spaţiul garantului independenţei Justiţiei, să dezbată soluţiile şi să îşi exprime avizul consultativ”, a afirmat Toader la sediul MJ.
Într-o intervenție telefonică, în emisiunea „Obiectiv”, moderată de Oana Zamfir, la Antena 3, ministrul justiției a spus că se aștepta la acest aviz negativ. „Sper ca doamna președintă Ghena să-și revină din deruta care a cuprins-o legată de absența mea. Aș vrea să le amintesc că au intrat în ședință cu o hotărâre deja luată, prin poziții exprimate anterior. Eu știam că aceasta este poziția, prin urmare cunoșteam opțiunile dânșilor. Prin urmare, absența mea a fost absolut deliberată din cel puțin două motive: primul e că știam opțiunea dânșilor și doi pentru că eu susțineam proiectul. Am convingerea că argumentele mele aveau valoare zero astăzi, pentru că hotărârea lor era stabilită dinainte. Prin urmare cunoșteam poziția dânșilor și domnul procuror general a spus că se va da un aviz negativ, vorbind parcă pentru întreg CSM-ul. Avizul este consultativ, concluzia este că unii nu-și doresc reformarea sistemului, că e bine așa. Dacă e bine așa sau nu e bine așa, dumneavoastră rămâne să apreciați, dar opinia mea este că trebuie reformat și adus în parametrii constituționali”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.
Andrei Tudor