3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 2:59
No menu items!

Cruzimea față de animale, pedepsită cu până la șapte ani de închisoare

spot_img

Un proiect de modificare a legii privind protecția animalelor, inițiat de mai mulți senatori, prevede majorarea pedepselor pentru uciderea sau maltratarea animalelor. Senatorii intenționează să mărească pedeapsa cu închisoarea până la șapte ani.

Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, iniţierea unei propuneri legislative de modificare a Legii 205 din 2004 privind protecţia animalelor

Vochiţoiu a spus că legea în vigoare nu are sancţiuni suficient de drastice pentru cei care chinuie animalele, fiind pedepse de doar până la un an sau amendă. El a adăugat că propune ca pedepsele să fie de doi până la şapte ani de închisoare.  „Oare un individ care chinuie un animal, putem să-l bănuim că are relaţii fireşti cu ceilalţi oameni?”, a întrebat retoric Vochiţoiu. 

Potrivit proiectului de lege, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la doi la şapte ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor. 

În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa va dispune ca pedeapsă complementară şi interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la cinci la 10 ani. 

Pedepsele cu închisoarea se vor înăspri fiind de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când animalul se afla în posesia unei persoane responsabile cu îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, a unei persoane responsabile cu dresajul animalelor, a uneia responsabile cu tratarea medicală, precum şi dacă fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, mai prevede proiectul depus de UNPR.

Valeriu Motoc