Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Aluatul de crumble – zahăr, făină și unt – stă la baza acestui desert, pe cât de spectaculos, pe atât de ușor de realizat. Preparat de regulă dintr-un singur fruct, combinația de două fructe – spre exemplu, rubarbă și mere – poate fi un adevărat deliciu.
Ingrediente:
- 500 gr mere,
- 50 gr migdale,
- 100 gr făină,
- 70 gr unt,
- 6 linguri zahăr,
- ½ lămâie,
- scorțisoară,
- cardamom.
Mod de preparare:
Merele se spală, se curăță de coajă și se taie cubulețe, potrivite ca mărime. Se stropesc cu zeama de lămâie și se amestecă, astfel încât să ajungă zeama de lămâie peste toate cuburile.
Se amestecă scorțișoara cu 3 linguri de zahăr și cardamon, apoi se adaugă peste cuburile de mere.
Făina se cerne și se amestecă cu 3 linguri de zahăr și 50gr de unt topit. Compoziția obținută va avea un aspect granulat.
Făina se poate înlocui cu fulgi de cereale, ovăz sau cu grâu.
Restul de unt se va folosi pentru a unge tava în care se va coace crumblerul.
Se pun în tavă merele cuburi, migdalele strivite, iar deasupra se pune făina granule; se distribuie pe toată suprafața, astfel încât să fie la același nivel.
Se presară puțin cardamom peste granulele de făină și se introduce tava la cuptorul încălzit la 175 grade pentru 25-30 minute. Se lasă în cuptor până ce deasupra se va forma o crustă aurie și ușor rumenită.
Se servește atât caldă, cât și rece, ca atare, cu sos de fructe sau cu frișcă.
Savurați cu plăcere!
Nicoleta Popa