Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Crumble este un desert ușor, care-și are originea în bucătăria britanică.
Aluatul de crumble – zahăr, făină și unt – stă la baza acestui desert, pe cât de spectaculos, pe atât de simplu de realizat. Este preparat de regulă dintr-un singur fruct, dar combinația de două fructe, cum ar fi rubarbă și mere, poate fi un adevărat deliciu.
Ingrediente:
- 3 mere mari,
- ½ lămâie,
- 50 gr unt,
- 120 gr făină,
- 2 linguri zahăr brun,
- 2 linguri zahăr alb,
- 2 linguri nucă măcinată,
- scorțișoară.
Mod de preparare:
Făina cernută se amestecă cu 1 lingură de zahăr alb, 1 lingură de zahăr brun și 2/3 din unt.
Compoziția obținută va avea aspect de granule.
Merele se spală, se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se stropesc cu zeama de lămâie și se amestecă.
Tava în care se va coace crumble-ul se unge cu untul rămas. Merele cubulețe se pun în tavă, se presară zahărul alb și brun, scorțișoara și nuca măcinată.
Pe deasupra se pune făina granule și se distribuie pe toată suprafața, astfel încât să fie la același nivel.
Se introduce tava la cuptorul încălzit la 175 grade pentru 25-30 minute. Pe deasupra se va forma o crustă aurie și ușor rumenită.
Se consumă atât la temperatura camerei, cât și rece, de la frigider, ca atare sau cu frișcă.
Savurați cu plăcere!
Nicoleta Popa