7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:55
No menu items!

Crucea de pe Caraiman, monumentul din Cartea Recordurilor

spot_img

Material prezentat de Fundația România Autentic

crucea-caraiman

Crucea Eroilor Neamului, cunoscută sub denumirea de Crucea de pe Caraiman, a fost construită din iniţiativa reginei Maria, între anii 1926 şi 1928 şi a fost  ridicată la altitudinea de 2.291 de metri, scrie istorie-pe-scurt.ro.

Regina Maria a dorit să se realizeze în memoria eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial un monument, care să fie văzut de la o distanţă cât mai mare. Crucea are 28 de metri înălţime, iar braţele de câte 7 metri. Deşi Caraimanul are un vârf mai înalt decât cel pe care a fost construită crucea (vârful principal având 2.325 de metri), s-a ales al doilea vârf deoarece oferea o mai bună vizibilitate de la distanţă, frumosul monument putând fi văzut de la zeci de kilometri, de pe Valea Prahovei, atât ziua, cât şi noaptea.

cruce_caraiman_noaptea

Crucea Eroilor Neamului a fost realizată prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României, în perioada 1926 – 1928, “întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului. Monumentul a fost inaugurat şi sfinţit pe 14 septembrie 1928, dar soclul a fost realizat în anul 1930 din beton armat îmbrăcat în piatră de calcar fasonată şi îngrijit rostuită, unde s-a adăugat un generator de curent care furniza energia necesară celor 120 de becuri de 500 W care o făceau vizibilă din depărtări. În 1939 s-a renunţat la folosirea generatorului de curent electric din soclul crucii şi s-a făcut racordarea la sistemul energetic naţional, printr-un cablu subteran.

Monumentul a fost construit din traverse metalice unite, lucrarea fiind executată de Societatea “Cultul Eroilor”, dar şi cu sprijinul a numeroşi tineri. Materialele folosite au fost urcate cu greu pe vârful muntelui, cu ajutorul carelor trase de boi, iar pe cărările mai înguste s-au folosit cai şi măgari. Unele piese mai grele au fost transportate cu funicularul Fabricii de Hârtie Buşteni.

În 2014, Crucea Eroilor de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor fiind cea mai înaltă cruce din lume (39,30 m), amplasată la peste 2.291 de metri.

Olimpia Diaconiuc